А ви знали ви, що новонароджені діти вміють плакати? Або що відсутність колінних чашечок відразу після народження всього лише поширений міф? А про можливі плями на обличчі або збільшення розміру ноги? Існує чимало фактів про прекрасний стан, про які не знають усі і про них вам не розповість лікар. Про них ми і розповімо далі.

1. Виношувати дитину цілий рік – це не міф. У нормі від моменту зачаття до пологів проходить 266 днів, або 38 тижнів. Однак у реальності цифри можуть істотно відрізнятися в більшу або меншу сторону. Так, Бьюлі Хантер (Beulah Hunter) провела в цікавому положенні цілих 375 днів. Її плід розвивався повільніше, ніж зазвичай, а тому вагітність зайняла більше року, але завершилася в підсумку народженням абсолютно здоровою дівчинки.

2. В період 2-ї половини вагітності плід за добу випускає більше літра сечі, після чого частково її випиває.

3. За час вагітності матка збільшується майже в 500 разів, але вже приблизно через 2 місяці після пологів орган повертається до звичайних розмірів. Образно розмір матки до і після вагітності можна представити у формі персика і половини кавуна.

4. У 3-му триместрі плацента виробляє на день більшу кількість естрогену, ніж залози невагітної жінки протягом 3 років, а за всю вагітність – більше, ніж за подальше життя.

5. За час вагітності у жінки може збільшитися не тільки об’єм талії та грудей, але і розмір ноги. Це пояснюється цілою низкою причин: накопиченням зайвої рідини і її затримкою в організмі майбутньої мами; розм’якшенням зв’язок, викликаним гормональними змінами; збільшенням тиску на склепіння стопи за рахунок збільшення у вазі.

6. Немовлята вміють плакати ще до народження – в лоні матері. Нове вміння з’являється у плода в 3-му триместрі і являє собою реакцію на віброакустичний вплив. На УЗД можна помітити ворушіння, зморщування носа, сіпання брів і прискорене дихання.

7. Частий «друг» вагітних жінок – пігментація. З цією проблемою стикається 90% майбутніх мам. Характерні плями на обличчі (так звана маска вагітних) з’являються найчастіше в районі чола, носа, підборіддя, верхньої частини щік і навколо очей. Колір шкіри залежить від початкового відтінку: світла шкіра стає темнішою, смаглява – світлішою.

8. Відбитки пальців формуються в середньому з 10-го по 19-й тиждень. Після остаточного формування вони більше не змінюються протягом усього життя.

9. Плід відчуває смак і запах їжі, яку вживає майбутня мама. Вони просочуються через навколоплідні води і формують майбутні гастрономічні вподобання.

Протягом усієї вагітності у тілі жінки відбувається стільки змін і метаморфоз, що інколи в них складно повірити. Вас здивував цей переілк?

Читайте також: 5 причин ослабленого імунітету у дітей

Будьте з нами: Telеgram Facebook Youtube Instagram Viber