Період карантину — дуже непростий час для батьків, тому що треба не лише організувати домашнє навчання дітей, виконати робочі обов’язки та купу домашніх справ, а й зберегти сили, щоб провести вечір з родиною. Щоб полегшити участь дорослих, ми підібрали цікаві заняття для малюків різного віку, які допоможуть розслабитись всім членам родини.

Заняття для малюків від року до трьох

  • Лавандова сіль. Додайте в сіль декілька крапель лавандової олії, насипте у глибоку миску та дозвольте малюку просто гратись. Можна занурювати в сіль руки, малювати пальчиком (для цього дно має бути широким), або залишати відбитки предметів. Таке заняття розвиває дрібну моторику та тактильні відчуття, а також заспокоює, тому рекомендуємо долучитись до гри всією сім’єю.
  • Солоне тісто з ромашкою. Відваріть ромашку у 250 мл води. Охолодіть напій до кімнатної температури та процідіть його. Змішайте дві склянки борошна, пів склянки солі, дві столові ложки рослинної олії та відвар. Можливо знадобиться ще трохи борошна. Замісіть м’яке еластичне та ароматне тісто, яке замінить пластилін. 
  • Малювання фарбами. Діти обожнюють це заняття, особливо, якщо в арсеналі є пальчикові фарби. Підготуйте папір, змінний одяг або накидку, яку можна буде випрати.
  • Бізіборд в домашніх умовах. Якщо малюк любить складати, закривати чи відщеплювати, підготуйте для нього бізіборд, з яким можна гратися. Для цього знадобляться блискавка, декілька ґудзиків, липучки та інші предмети, положення яких можна змінювати. Пришийте їх до полотняної основи, яку пізніше ви помістите в раму. Продемонструйте дитині, як саме треба гратись, а потім спостерігайте за результатом.
Ігри для дошкільнят від трьох до шести років
  • Чарівні пляшки. Для цієї гри знадобляться декілька пластикових пляшок, не до кінця наповнених різними предметами: ґудзиками, пір’ям, піском, водою та іншими матеріалами. Щільно закрутіть кришки та дозвольте малюку гратись пляшками. Спостерігаючи, як перетікають речовини, дитина може заспокоїтись та зняти нервове напруження.
  • Конструктор. У цьому віці дрібна моторика дитини достатньо розвинена, щоб гратись конструктором, збираючи цікаві речі. Для цього заняття підійдуть будь-які блоки, які є вдома. Якщо у малюка ще немає жодного конструктора, ви можете його замовити з доставкою в Рівне за цим посиланням https://panama.ua/categorys/76383/. Захоплена грою дитина дасть можливість батькам відпочити або зайнятись власними справами.
  • Хатинка з ковдр. Створення такого шатра дозволяє малюку відчути особисті кордони та побути на самоті. Це особливо важливо для дітей, в яких немає власної кімнати. Допоможіть їм збудувати особистий простір там, де це не буде заважати іншим, наприклад, в кутку кімнати. Закріпіть ковдру прищіпками, додайте декілька подушок та насолоджуйтесь вільним часом, доки дитина шукає усамітнення.
Цікаві заняття для школярів молодшої школи
 
Дитині, яка ходить в школу важливо підібрати ігри, що допоможуть відключитись від робочого режиму та розслабитись.
  • Гра тіней. Направте настільну лампу на стіну та почніть показувати дивакуваті фігурки. Для цього скористайтесь підручними предметами та власними пальчиками.
  • Пазли. Дитячі магазини пропонують різні види, починаючи з найпростіших до сучасних 3D головоломок.
  • Рукоділля. Вибір занять дуже великий, починаючи з аплікацій та декупажа до вишивки та шиття. Можете скористатись підручними предметами, або ж купити спеціальні набори для творчості.
  • Настільні ігри. Таке дозвілля потребує декількох учасників, тому це хороша нагода для всіх членів родини якісно провести час разом.
Що робити вдома дітям, яким виповнилось понад 10 років
 
У такому віці діти вже усвідомлюють всі необхідні поняття, тому можна цей час використати для розвитку окремих навичок. Важливо не перетворювати карантин в навчання в режимі 24/7, тому потрібно додати в рутину дитини деякі вправи для саморефлексії.
  • Ведення щоденнику. Виписування своїх думок на папір допоможе не лише заспокоїтись та виговоритись, а й знайти та втілити цікаві ідеї, про які дитина раніше думала, але не наважувалась. Можна вести «ранкові сторінки», тобто одразу після пробудження записувати думки на папір, або ж «вечірні» — перед сном. Важливо не концентруватись на помилках та змісті, оскільки задача цієї вправи — освіжити голову.
  • Зняти відео. У цьому допоможе звичайна камера на смартфоні. Але якщо ви хочете розвивати нові навички, рекомендуємо потім опрацювати готове відео в одному зі спеціальних додатків для монтування. Після карантину ви з радістю згадуватимете дні, які проводили разом.