Для кожної господині важливо, щоб її їжа була не тільки смачною, але й корисною. А заморожені овочеві заготовки на зиму – це ще й дуже зручно. Але не всі способи заморозки дозволяють зберегти природні властивості продуктів.

 Дізнайтеся як правильно заморожувати овочі на зиму.

Перець
 
Солодкий перець заморожують декількома методами. Якщо планується їсти розморожений овоч в сирому вигляді, то перед заморожуванням його бланшують. Спочатку перчик миють і видаляють насіннєву коробку. Не розрізаючи, овочеві "стаканчики" викладаються в каструлю з киплячою водою на 30 секунд і відразу опускаються в холодну воду. Охолоджені і висушені перці відправляють в морозильник. Заготовки, призначені для тушіння, бланшувати немає необхідності.
 
Щавель, шпинат і зелень
 
Петрушку, кріп, шпинат і щавель заморожують за одним принципом. Всі рослини спочатку обдають окропом, після чого нарізають і укладають в харчові пакети або контейнери для подальшого зберігання в морозильній камері.
 
 
Селера
 
В силу того, що у рослини грубі волокна, бланшувати овоч необхідно протягом 2-х хвилин. Потім селеру опускають в холодну воду. Остиглий продукт викладають на тацю, накривають харчовою плівкою і відправляють в морозильну камеру.
 
Буряк
 
Буряк при тривалому зберіганні поза морозильником стає млявим, через що його незручно нарізати або терти на тертці. Тому багато господинь вважають за краще використовувати саме заморожений продукт.
 
Спосіб заморозки залежить від призначення. Для заправки на борщ або соусів заморожують сирий буряк, попередньо подрібнивши його на тертці або ножем (на свій розсуд). Потім розділити на порції, скласти в ємність і відправити в морозильник. Якщо буряк заготовляється на зиму для салатів, то важливо попередньо бланшувати овоч.
 
Кабачки
 
Для тривалої заморозки вибирають молоді цукіні без великого насіння. Кабачки можна порізати будь-якої форми: кубиками, кільцями, соломкою і навіть тонкими пластами, щоб взимку готувати рулетики.
 
Нарізані овочі викладають одним шаром на дошку і ставлять в морозильну камеру. Після того, як цукіні підмерзли, їх висипають в мішечок і повертають в морозильник.
 
 
Баклажани
 
У свіжому вигляді баклажанам властива гіркота, яка після заморозки посилюється. Тому перед тим, як відправити овоч в морозилку, його посипають сіллю. Через півгодини його потрібно добре промити, потім протягом 3-х хвилин проварити.
Коли охололи і висохли кружечки баклажана, їх загортають в плівку і заморожують. Також можна заготовлювати на зиму запечені овочі, що ідеально для салатів і страв східної кухні.
 
Броколі, цвітна і брюссельська капуста
 
У цьому овочі можуть знаходитися комахи і черв'яки. Щоб позбутися від шкідників, капусту занурюють у воду. 30 хвилин вистачить, щоб комахи виплили назовні. Якщо мова йде про брокколі та цвітну капусту, то перед тим, як залити водою, її поділяють на суцвіття.
 
Капусту бланшують протягом 2-х хвилин і відразу занурюють в крижану воду. Важливо не перетримати "квіточки" у воді, інакше овоч звариться і буде занадто м'яким.
 
Заморожувати краще в скляному посуді, тоді продукт не втратить свій колір.
 
Помідори
 
Томати заморожуються практично в будь-якому вигляді, навіть рідкому. Помідори можна зберігати цілими, порізаними кубиками або кружечками.
 
Як і кабачки, порізаний овоч викладається рівним шаром на піднос і відправляється в морозильник. Заморожені шматочки висипають в пакет для подальшого зберігання.
 
Рекомендація
 
Заготовки на зиму слід підписувати. На кожному пакеті або контейнері необхідно позначити дату, вид (чи сирий овоч чи бланшований) і назва овоча.