Часто доводиться продукти харчування? А може, ви просто неправильно їх зберігаєте? Давайте розберемося в термінах та правилах зберігання продуктів.

 За статистикою за рік українці викидають близько 10 млн тонн їжі. А все тому, що неправильно зберігають продукти. На різних полицях холодильника температура різниться, і залежить вона від того, де розташована морозильна камера - вгорі або внизу.

Де в холодильнику тепло, а де зовсім холодно?
 
Зона свіжості. Відсік з температурою близько 0 С дуже зручний, але є не в кожному холодильнику. Тут зберігають свіжі м'ясо, рибу, фарш. Сирі продукти не повинні стикатися з іншими, адже вони джерело мікроорганізмів, небезпечних в тому числі і для людини.
 
Прохолодна полиця (приблизна температура 1-3 ° С). Тримайте тут ковбасу, сир, сметану, кефір, сир, торти з кремом.
 
 
Середні полиці (температура тут зазвичай від 3 до 6 С). Сюди ставте приготовлену їжу (набагато зручніше розкласти її по контейнерах): супи, салати, м'ясні страви. Крім того, вершкове масло, яйця, йогурти, рибні та м'ясні консерви (якщо вони відкриті, обов'язково перекладіть їх з металевої банки!).
 
Тепла полиця (приблизно 6-9 С). Тут будуть комфортно «відчувати себе» молоко довгого зберігання, сир, соуси.
 
Полиці на дверцятах. Вважається, що це найтепліше місце в холодильнику: деякі виробники навіть з цієї причини не рекомендують зберігати тут яйця. Соки, мінеральна вода - ось їм тут саме місце.
Де краще зберігати овочі?
 
Авокадо, якщо воно розрізане, швидко темніє. Тримайте його в одній ємності з цибулиною - в цибулині міститься сірка, яка не дасть плоду потемніти. Холодильник - не місце для авокадо, особливо незрілого. Якщо хочете, щоб воно швидше дозріло і стало м'яким, зберігайте авокадо в непрозорому паперовому пакеті.
 
Картоплю не тримайте в холодильнику, тим більше поруч з яблуками. Вона виділяє речовину, від якого фрукти швидко псуються.
 
Гриби (особливо шампіньйони) не кладіть в пластикові пакети і контейнери. У пластмасі цей продукт стає токсичним і швидко псується. У холодильнику - в паперовому пакеті на середній полиці або в спеціальному ящику для овочів - гриби будуть зберігатися приблизно тиждень.
 
Листовий салат. Щоб захистити від в'янення, загорніть його у вологу тканину, на яку капніть трохи оцту. І в холодильник!
 
Капусту краще теж зберігати в ящику для овочів, причому качаном вгору. Для готування не ріжте качан, а просто відривайте потрібну кількість капустяного листя.
 
Терміни зберігання продуктів
 
 
У наших будинках, буває, відключають електрику. А значить, не працює холодильник. Як зберегти продукти?
 
Заздалегідь з'ясуйте по техпаспорту холодильника, як довго агрегат тримає потрібну для збереження продуктів температуру. У ці години відкривайте холодильник якомога рідше. Якщо ж світла не буде довго, то зробіть наступне. М'ясо відокремте від кісток. Зваріть з них бульйон. М'ясо промийте в холодній проточній воді, обсушіть і загорніть в бавовняну тканину, просочену розчином оцту (1 ст. л. оцтової кислоти на 0,5 л води). Покладіть в каструлю з кришкою, а її - в таз з холодною водою.
 
Ковбасу (копчену) змастіть рослинною олією і загорніть у фольгу або пергамент.
 
Молоко прокип'ятіть, додавши цукор (1 ч. л. на 1 л). Остудіть, перелийте в чисту банку з щільною кришкою. Твердий сир покладіть в щільний паперовий пакет або пергамент.
 
Яйця протріть ганчірочкою, змоченою в рослинному або вершковому маслі, і загорніть у фольгу. Масло закупорить пори шкаралупи і допоможе зберегти яйця свіжими як мінімум 1 тиждень.
 
Заморожені продукти доведеться приготувати і з'їсти. Вони швидко розморозяться, а повторно заморожувати їх не можна.