Децентралізація передбачає надання можливості об’єднаним територіальним громадам відповідати за фінансову та організаційну сторону надання послуг та звітування перед виборцями про свою виконану роботу. Саме завдяки децентралізації місцеве населення має відчути більше прав і можливостей, зокрема люди, які часто зазнають дискримінації. Доволі часто це стосується рівності прав чоловіків і жінок у політичній сфері.

 Згадаємо, про правову сторону цього питання:

  •  У Конституції України закладені принципи ґендерної рівності.
  •  Закон «Про рівні права та можливості для жінок і чоловіків» (2005р.), 
  • Закон «Про засади запобігання та протидії дискримінації в Україні» (2012 р.
  • Закон «Про попередження насильства в сім’ї» (2001 р.).
  • Україна приєдналась до Пекінської платформи дій (ППД), ратифікувала ключові угоди з дотримання прав людини.
  • Україна ратифікувала Європейську конвенцію з прав людини та Європейську соціальну хартію.
  • Україна підписала Стамбульську конвенцію (очікується її ратифікація). 
  •  2014 рік - Угода про асоціацію між Україною та ЄС: передбачає зобов’язання забезпечити рівні можливості для жінок і чоловіків у сфері зайнятості, освіти, навчання, економіки, соціальній сфері та під час прийняття рішень.
  • Уряд розробив Державну програму забезпечення рівних прав та можливостей (2017-2020 рр.).
  • Уряд розробив Національний план дій з імплементації резолюції 1355 Ради безпеки ООН з питань жінок,  миру та безпеки(НПД 1325) на 2016 – 2020 рр. і Національну стратегію та план дій у сфері прав людини (2016-2020 рр.)

Попри таку правову базу, намагання реформами донести важливість рівності усіх, ґендерна дискримінація продовжує процвітати в Україні.

ілюстрація:detector.media

Рівне нська область - складається з 19 районів. Центр області - місто Рівне . Чисельність населення складає 1160647 осіб. За даними Державної служби статистики України у Рівне нській області жіноче населення переважає, якщо говорити цифрами, то ось точні дані:  549 326 чоловіків і 606 915 жінок. 

Зараз ми охопимо детальніше два населених пункти, активісти яких об’єдналися за спільною ідеєю, а саме створити організації, де будуть боротися за рівність прав жінок у громадах.

 

Смизька ОТГ: громада була утворена у квітні 2016 року. Смизька селищна рада приєднала до себе ще дві сільські ради, тепер до складу ОТГ  входить тринадцять сіл.

Смизька селищна  рада - населення 2654 чол.

Берегівська сільська рада - населення 1882 чол.

Шепетинська сільська рада - населення  3499 чол.
 

Берегівській сільській раді підпорядковуються такі населені пункти: село Комарівка (289 осіб), село Миньківці (164 осіб), село Онишківці (257 осіб), село Сапанівчик (169 осіб), село Тур'я (334 осіб). 

 
Шепетинській сільській раді підпорядковуються такі населені пункти: 
село Буща (286 осіб), село Голуби (70 осіб), село Мартинівка (380 осіб), село Нова Миколаївка (83 осіб), село Стара Миколаївка (1024 осіб), село Студянка (1047 осіб).
 
Місцевою активісткою навколо якої об’єдналися жінки, аби боротися за рівність прав стала Вікторія Костюк.

 
Тож у партнерстві Вікторія Костюк та Наталія Калька створили проект на гендерну тематику, який підтримала асоціація міст України.

 

Ідея створення такої ініціативи виникла у жінок через те, що тема “жінки” у їх громадах не популярна. Вона до певної міри навіть табуйована. Існує безліч стереотипів, які пов’язані з жіночою активністю, з жіночою діяльністю.Тому Наталія Калька вважає, що зараз дуже важливо акумулювати цей жіночий бренд, жіночий рух, щоб нас впізнавали. 
 
“Мені цікаво працювати так, аби формувати з жінок лідерок, аби в подальшому, навіть на найближчих місцевих виборах вони заходили на місцеві ради, безпосередньо впливали на ухвалення рішень. Вже потім можна буде говорити про впровадження в громадах гендерного орієнтованого бюджетування і вивчати гендерні процеси, які відбуваються в громаді”.

Ґендерна рівність 

 Ґендерна рівність — рівний правовий статус жінок і чоловіків та рівні можливості для його реалізації, що дозволяє особам обох статей брати рівну участь у всіх сферах життєдіяльності суспільства (Конституція України).

 
Що таке гендерна рівність, у розумінні Наталії Кальки:
 
“Важливо, аби жінка в суспільстві могла розвинути свою діяльність на скільки зручно і комфортно, незалежно від того, що вона жінка. Щоб її сприймали як рівнозначну партнерку, як рівноцінного гравця. Не лише у соціальній сфері, в освітній, а і в політичній. Де приймаються рішення, на яких базується життя в громадах. Щоб жінки могли і до цих процесів долучатися. Це не йдеться аспектах, що цього не хочуть чоловіки, переважно жінки не оцінюють свої потенційні можливості. Жінки не оцінюють своїх планів, вони вважають, що їхні ролі вже давно суспільством визначені, що вони мають розвиватися як дружини і матері, чи на такій собі роботі (посміхається)”.

ілюстрація: ugorod.kr.ua
 
Наталія вважає, що в Україні багато сексизму - через те, що у нас дуже мало освітніх заходів і подій, які розкривали що це за поняття. І чоловіки, і жінки - це сприймають на рівні побутових жартів. Додає, що головне це донести до жінок, що коректно стосовно них, що не коректно. І коли вони вже будуть знати,то матимуть право використовувати ту інформацію, або ні. Момент знання - він є важливий.

ілюстрація: ugorod.kr.ua
 
 “Останнім часом я живу за принципом, навіть якщо ти зробиш зі 100 кроків один правильний - це буде твій правильний крок. Якщо ти зробиш 99 правильних, але ти будеш працювати на чийсь проект, то ти зробиш 99 правильних кроків чиїхось", розповідає Наталія Калька.
Позиція жінки полягає у тому, щоб закликати усіх працювати лише над своїми проектами, починати з локальних. Робити те, що тебе цікавить. 
 

 
Аби популяризувати свій проект, жінки організували першу гендерну конференцію у Рівному, де 5 спікерок розказали про свої історії успіху у різних сферах, до прикладу, у мистецьких, у бізнесі, у політиці і тд.

 
 
 
Вікторія Костюк про проект розповідає:
 

Цей проект з’явився після нашого знайомства з Наталією, у неї вже були цікаві реалізовані культурні проекти. А ми в Смизі працювали над соціальними, благодійними проектами. І зрозуміли, що нам треба нашу ініціативну групу оформити як громадську організацію. Наша громада на місцевому рівні має мало підтримки, тому ми об’єднали наші зусилля, таким чином підсили одна одну. Таким чином і з’явилася ідея створити ГО, які будуть співпрацювати, генерувати ідеї разом.

Майбутньомє свого проекту бачать у тому, що це може вплинути і на співпрацю між громадами Смиги і Гощі. А саме, в плані обміну досвіду. Оскільки Смизька сільська рада вже є три роки ОТГ, а Гоща підходить до цього етапу. Організаторки проекту, зрозуміли, що генераторами змін можуть бути жінки. Залишилось тільки підсилити їх знаннями і вірою у свої сили.

За словами Вікторії Костюк, смизька молодь не бачить майбутнього у своїй громаді. Тому одним із завдань організаціїї ставлять показати молоді як саме вони можуть реалізуватися у Смизі, розвивати інфраструктуру населеного пункту. 

Я вважаю, що за жінками майбутнє нашої країни. Кожній жінці потрібно повірити у свої сили, повірити у те, що маленький крок може змінити майбутнє. Не чекати великих змін. Бо за маленькими кроками йдуть великі зміни. А якщо кожна з нас зробить цей маленький крок, то, звичайно, ми підемо вперед, радить Вікторія.

Матеріал створено в рамках проєкту «Реформи працюють», який впроваджує ТРК "Рівне 1" за підтримки «Медійної програми в Україні», що фінансується Агентством США з міжнародного розвитку (USAID) і виконується міжнародною організацією Internews. Ця програма зміцнює українські медіа та розширює доступ до якісної інформації.

  USAIDInternews