Як навчаються діти у Привільненському ОТГ?

Довідка: Привільненська сільська об'єднана територіальна громада знаходиться у Дубенському районі. Її засновано 29 січня 2016 року. Адміністративний центр - у селі Привільне. Площа громади сягає 68 км², з населенням більше трьох тисяч осіб. До складу Привільненської ОТГ входять 7 населених пунктів: с. Привільне, с. Панталія, с. Дубрівка, с. Черешнівка, с. Молодаво Перше, с. Молодаво Друге, с. Молодаво Третє.

Система освіти Привільненської ОТГ складається з дошкільно-навчального закладу “Бджілка” (ясла-садок у кількості 3 груп), Привільненської ЗОШ І-ІІІ ступенів, філії Привільненської ЗОШ у с.Панталія, Молодавської ЗОШ І-ІІ ступенів.

Однією з родзинок освіти  у Привільненській ОТГ є клас на колесах, де замість водія - вчителька. У Привільному на території школи облаштували навчальну зону в автобусі. У списаному сільрадою автобусі, облаштували всередині  зручні місця для сидіння, кімнатні рослини та куточок читача. Така атмосфера надихає учні на творчість, тому найчастіше у автобусі проводять уроки мистецького напряму. 

До складу Привільненської ОТГ входить і село Молодаво, у населеному функціонує школа. Заклад невеликий, 100 учнів навчає 18 вчителів. Цьогоріч 12 школярів стали призерами обласних та всеукраїнських конкурсів. Такими результатами пишається директор Микола Магель.

 

Додає, що за останні 8 місяців на 95% замінено меблі в школі, на суму приблизно 300 тисяч гривень. До того ж, систему опалення замінили на сучасну. 

А ось, якщо говорити про дошкілля у Привільному, то варто згадати про Привільненський дошкільний навчальний заклад ясла-садок. У ньому навчається 75 вихованців. Завідуюча садочку Лариса Панасюк розповідає, що до їхнього закладу батьки довозять дітей з Молодава, Дубрівки, Черешнівки, Панталії та Привільного. Крім того є дітки з сусіднього міста Дубна. Проте в основному це вихідці з Привільного. Зараз на черзі до садочку більше десятка дітей. Але садок розширювати адміністрація поки не планує.

Додають, що у садочку готують діток до школи. Програму, яку проходять діти у закладі є стартом і закладає основи для НУШ. Завідуюча Лариса Панасюк запевняє, що готують дітей на належному рівні і батьки претензій до вихователів не мають.

Як працює освітня реформа у Острозі?

Довідка: Острозька ОТГ - порівняно молода громада, яка утворилась у кінці липня 2019 року. Приєднавши до себе сусіднє село Розваж. Центром ОТГ стало славне місто Острог. Чисельність населення складає 16 з половиною тисяч осіб.

Про зміни в освіті та як вони проходять в Острозькій ОТГ погодилась розповісти Людмила Кухарук - начальниця відділу освіти виконкому Острозької міської ради. 

 

 

У школах, запевняють в Управлінні, придбані всі меблі та методичне оснащення, вчителі пройшли певне навчання, курси за усіма предметами. Людмила Кухарук розповідає:

“Ще, напевно, років чотири у НВК Острозька “школа-гімназія”, було введено інклюзивне навчання, де створено всі умови для дитини. Зараз вона навчається вже у 5 класі. І нині за заявами батьків створено інклюзивний клас. Це перший клас. Трохи важко, що нема ще такого порядку злагодженого”.

Та попри такі позитивні зрушення, виникають і певні труднощі. 

 

 

Однак, все це робиться для того, щоб навчання проходило у школі успішно, додає пані Людмила. Окрім цього і пишається, що у гімназії є інтелект України. Вже декілька років поспіль батьки виявляють бажання, про таку форму НУШ як інтелект України. Вчителі до цього готуються та багато аналізують. 

 

 

“НУШ не застала нас на пів дорозі, де ми маємо застосувати нові технології. Я б не сказала, що це нове. У нас вже це все було, вчителі працювали над цим. Я хочу сказати, що перш за все державі потрібно подякувати за матеріальний стимул  вчителів та зміцненння матеріальної бази початкової ланки. До прикладу. це є і парт, стільці, комп’ютери, робоче місце та дидактичний матеріал. Знову ж таки ми відкрили один клас нової української школи, а один інтелект України. У цьому році вже два класи”.

У гімназії є два корпуси, один побудований 1875 року, інший новий. А ось новий освітній простір - це середовище у якому навчається учень. У новозбудованому приміщенні займаються учні початкової ланки. А ось у основному корпусі за правилами змінювати багато не можна. Бо ми маємо пам’ятати про ту гімназію, яка тут була. До слова, на місці закладу була польська гімназія, щоб зберегти польські традиції - адміністрація закладу максимально зберігає архітектуру цього приміщення.Та аби сприяти розвитку дітей. Алла Параниця розповідає:

“Ми їхні класи, спортивну залу, оформляємо за рекомендаціями, які нам дають по освітньому просторі. А ось приміщенн номер один, яке ми зробили, то там, дійсно, все за новим освітнім простором. Це розмальовані стіни, мурали, різні картини, поробки на картинах руками дітей і вчителів. До прикладу, вчителька у кабінеті для старшої ланки власноруч розмалювала стіни. До слова, це й для економії ремонтів йде. Панелі, які розмальовані вже років три-чотири ми їх не перефарбовуємо. Тому що вони зберігаються. Новий освітній простір ми почали робити давно. Взявши участь у проекті “відкритий світ”, власне, ми були одні з перших, бо вже мали фінансування. 

Освіта у Великоомелянській ОТГ

Довідка: Великоомелянська ОТГ об’єднала 2 населених пункти: село Велика Омеляна та село Вересневе. Чисельність населення громади 3681 осіб. 

У 2018 році Великоомелянська НВК “школа-гімназія” була однією з 100 шкіл України, які пілотують впровадження державного стандарту початкової освіти - НУШ. Вже третій рік у гімназії вчаться за програмою нової української школи. Нині все вдається, вчителі, діти та батьки задоволені результатами, які отримали, розповідає Ірина Літвінчук - директорка Великоомелянського НВК “школа-гімназія”.

 

 

Найбільше у закладі пишаються своїми учнями та вчителями. Ірина Літвінчук розповідає, що цьогоріч заклад ремонтували і тому до нового навчального року готові. Ремонти робили за державне фінансування, спонсорську допомогу. Крім того в оформленні класів допомагають місцеві художники та батьки. Таку співпрацю у школі називають потрібною, бо це педагогіка партнерства, учні-батьки-вчителі.

У НВК є цікаві гуртки різного спрямування: спортивні секції, розвиток музичних навичок, образотворчих навичок та інші. Все це сприяє заохоченню дітей до навчання, до розвитку особистостості.

Та говорячи про школу у Великій Омеляні, варто і згадати про те, з чого все починається. Про дошкільну освіту. 

У селі є дошкільний навчальний заклад “Колобок”, який збудований у 1974 році, а 1975 вже почав працювати. Тоді було 2 групи та група цілодобового перебування. Він був колгоспний. За ці роки він змінився. Працює 5 днів на тиждень. Є чергова група з 12 годинним режимом. 

Нині у закладі функціонує 3 групи, де навчається 75 дітей. Загалом потужність садочку 45 дітей, але за словами Галини Сльози, завідуючої ДНЗ "Колобок", персонал поки справляється, хоча б додатковий корпус не був зайвий. До слова у садочку 18 людей персоналу. 

У середині закладу зроблений капітальний ремонт. Найбільше пишаються новеньким музично-спортивним залом. На його ремонт віддали 60 тисяч гривень. 

Матеріал створено в рамках проєкту «Реформи працюють», який впроваджує ТРК "Рівне 1" за підтримки «Медійної програми в Україні», що фінансується Агентством США з міжнародного розвитку (USAID) і виконується міжнародною організацією Internews. Ця програма зміцнює українські медіа та розширює доступ до якісної інформації.

  USAIDInternews