Що потрібно знати батькам про хрестини малюка, аби зробити все правильно? Коли хрестити дитину, куди йти, до кого звертатися, що з собою брати, як вибирати хресних - і багато інших не менш важливих питань, що турбують батьків.

 Коли треба хрестити малюка

Про те, коли треба хрестити малюка, у православній церкві немає ніяких вимог або чітких вікових рамок. У деяких випадках діток хрестять навіть в пологовому будинку (це буває в тому разі, коли малюк народжується слабеньким).
 
Тому коли хрестити малюка, вирішують самі батьки. Але краще з цим процесом не затягувати. Тому що чим менша дитина - тим легше він перенесе обряд хрещення. Тобто буде більше спати і менше вередувати. Та й коли занурять в купіль (у православ'ї діток занурюють тричі в воду), дитина не встигне злякатися.
 
ВАЖЛИВО! Багато батьків вважають, що найкраще хрестити місячну або тримісячну дитину. Саме це оптимальний вік.
 
 
Як вибирати хресних для малюка
 
Вибір хресних батьків - це процес досить відповідальний. І саме з нього варто починати підготовку до хрещення. Одні батьки, вибираючи хресних, орієнтуються на дружні відносини, інші - на матеріальне благополуччя. Але, пам'ятайте, що ви вибираєте не кумів, з якими приємно посидіти за столом, а других батьків для малюка. Саме на їхні плечі покладається місія з підтримки дитини в цьому світі. А простіше кажучи, хресні батьки повинні не тільки дарувати подарунки, а й брати участь у вихованні малюка.
 
До слова, в Україні з давніх часів існує традиція, якщо з батьками дитини щось трапляється, то малюка забирають на виховання хресні. І при цьому ростять як рідного.
 
ВАЖЛИВО! Хрещені повинні бути обов'язково православної віри. Хрещеними не можуть бути батько і мати дитини, а також чоловік і дружина не можуть бути хрещеними в однієї дитини. Решта родичів - бабусі, тітки і навіть старші брати і сестри можуть бути хрещеними.

Що необхідно брати з собою церкву
 
Традиційно до церкви хрещена мама приносить з собою Крижму, а хресний батько - хрестик (золотий, срібний або звичайний - це не важливо).
 
Крижма - це полотно або рушник білого кольору, вона є невід'ємним атрибутом хрестин. Крижма символізує безгріховність і чистоту. Саме в Крижму хрещена мама приймає дитину з святої купелі. У ній дитину тримають протягом всієї церемонії хрещення.
 
 
ВАЖЛИВО! Вибір Крижми сьогодні широкий і досить різноманітний. Але при її виборі варто пам'ятати, що крижма повинна бути не тільки красивою, але і практичною. Тому що, наприклад, крижма з атласу буде виглядати розкішно на фото, але при цьому атлас - матеріал холодний, і буде неприємний для малюка.
 
А батькам варто пам'ятати, що Крижму після хрестин треба заховати. І діставати при необхідності: коли малюк хворіє або вередує, Крижмою накривають дитяче ліжечко або загортають в цю тканину дитину. Малюк після цього заспокоюється просто на очах.
 
Решту предметів, які будуть потрібні для проведення обряду - свічки, ікони, свідоцтво про хрещення - купуються на місці. І помічники священнослужителів обов'язково підкажуть, що саме треба брати.