Сексуальність - це не тільки секс, не тільки поведінка, яку людина вибирає, щоб якось себе проявити. Це куди більш складне явище, це комплексна характеристика для різних психологічних і фізіологічних процесів, які прямо або побічно належать до статевого життя.

Визначення сексуальності включає в себе багато елементів: наскільки людина відчуває сексуальний потяг, наскільки добре вона себе почуває, наскільки їй подобається торкатися до собе, наскільки вона відкрита до дотиків близьких людей, наскільки добре вона розуміє, чого хоче, як вона хоче себе позиціонувати, що вона вважає ідеалом краси, що людина вважає для себе прийнятним, а що неможливим в сексі.

Чим чоловіча сексуальність відрізняється від жіночої 

Чоловік і жінка - бінарна концепція, в якій поведінка людини відповідає його біологічним характеристикам.

Якщо говорити про патріархальне суспільство,тобто певні поведінкові патерни, стереотипи, що чоловіки очікують від жінок, а жінки - від чоловіків. Ця концепція відсікає дуже багато елементів, вона робить сексуальність несправжньою. Однак давно відомі виключення з твердження, що організми є і залишаються жіночими або чоловічими. Культура повільно наближається до визнання того, що постійна, виключно бінарна природа гендеру, в рамках якої можливо поділ тільки на мужніх чоловіків і жіночних жінок, - невірна.

Люди якось представлені в соціумі, і вони виходячи з цього якось себе проявляють. Але вони поводяться так чи інакше в залежності від того, якого партнера хочуть залучити, і в залежності від самосвідомості і самовідчуття. Людині необхідно зрозуміти, як вона хоче бути представлена в суспільстві і яких людей вона хоче залучати. Раптом дівчина не хоче імітувати прийняту в патріархаті позицію «жінки, залежної від чоловіка», і це буде проявлятися в її сексуальності. Перемішуються ролі завойовника і жертви, які раніше були закріплені. Найпримітивніший приклад в культурі - серіал «Секс у великому місті», де чотири жінки розповідають про сексуальність, але абсолютно з різних сторін.

Як зрозуміти людині, що він сексуальний 

Сексуальність - це як шкіра, невід'ємна частина людини (частина навіть тих людей, які вважають себе асексуалами, оскільки асексуальність - це сексуальна стратегія), базова прошивка. Як зрозуміти, що людина подобається сама собі - інше питання. З цим пов'язано ще і те, відгукуються чи на людину ті люди, яких він хоче залучити. Тому відчуття сексуальності часто залежить від зворотного зв'язку інших людей. Іноді люди можуть або випадково, або навмисно давати дуже жорсткий і неправомірний зворотній зв'язок. Через це людина починає думати, що з ним щось не так, що йому треба змінитися, щоб він став більш привабливим. Якщо людина відчуває себе відразливою в області сексуальності, варто проаналізувати зворотний зв'язок від його партнерів або випадкових людей, зрозуміти, як його оцінюють. На жаль, але цей метод дійсно працює.

Які чинники впливають на усвідомлення сексуальності 

На прояв сексуальності впливають батьки. Має значення все: те, як вони поводяться з тілом дитини, наскільки дбайливо і ласкаво вони до нього - тіла - відносяться. Це допомагає дитині бути в контакті зі своїми тілесними відчуттями. Або якщо все погано, він, навпаки, буде усуватися від потреб тіла. Впливають і різні батьківські настанови, і то, в якому середовищі дитина перебуває, - іноді він починає займатися сексом, щоб придбати якийсь статус, а не тому, що йому приємно. Батьки, школа, друзі, цінності людей навколо - все це впливає на особистість, на те, як людина взагалі себе відчуває. Наприклад, батьки кажуть, що геніталії - це соромно, тіло - соромно, отримувати задоволення - соромно. Дівчаткам можуть говорити, що зустрічатися з хлопчиками або дівчатками - соромно, мастурбувати - теж соромно. Виходить, що різні форми околосексуальної поведінки якось маркуються, і коли людині виповнюється 18 і вона отримує умовну свободу, у нього вже буде більше ілюзій, ніж якихось реальних знань про сексуальность.

Психологи часто зустрічаються з травмованими в області сексуальності людьми. Вони думають, що з ними щось не так. Це може бути настільки величезний внутрішній злам, що людина або не усвідомлює свою сексуальність, або усвідомлює, але вона для неї настільки травматична, що померти хочеться. Близько 50% підліткових суїцидів пов'язано з тим, що підліток усвідомлює табуйовані елементи власної сексуальності.

Як розвинути сексуальність 

Сексуальність закладена в кожній людині. Є чинники, які заважають людині усвідомити свою сексуальність і отримувати задоволення. Щоб відновити можливість отримання задоволення, необхідно досліджувати проблему, а також ті чинники, які посилюють труднощі. Людина повинна поміркувати, як вона про себе думає, як вона думає про інших, як вона бачить своє сексуальне життя, на кого їй хотілося б бути схожим, що вона вважає сексуальним і чому, чого б їй хотілось. Напевно у кожної людини є в голові якийсь ідеальний образ - добре б іноді його поставити під сумнів і розширити. Коли люди займаються сексом, у неї виникають певні фантазії. Щоб їх проявляти, необхідно навчитися говорити в парі про секс, його якості і бажаннях. Досліджуючи своє тіло, зрозумійте, що йому подобається, а що не подобається. У сексі задіяні не тільки геніталії, але і плечі, лікті, коліна, ключиці.

Експериментуйте, досліджуйте межі своїх табу: «на що я готовий, а на що ні, чому». Не треба йти на поводу у партнера, потрібно завжди запитувати себе: «А чи хочу я цього? А як я цього хочу? А ось чого я боюся в зв'язку з цим? »У людей буває багато тривог, про які вони не говорять своїм партнерам через страх. Одяг не допоможе розвинути сексуальність.

Іноді вона - сексуальність - виявляється більш тісно пов'язана з одягом, ніж з тілом. Наприклад, дівчина готова йти на сексуальні відносини, тільки одягненою у щось конкретне. Або чоловік очікує, роздягаючи партнерку, що вона буде одягнена в відкритій білизні і панчохах. У гіршому варіанті, роздягнувшись, партнери будуть нав'язливо турбуватися, виглядають чи їх тіла без одягу досить привабливо. Тоді сексуальність прив'язується до того елемента, якого вони втратили. Ситуація: «ой, я одяглася неправильно, пішла, зустріла його - і ось я потвора». Це знову породжує ідею сексуальності як обгортки, а не як невід'ємної частини людини (чим сексуальність і є).