Півонії - чудові багаторічні невибагливі квіти. Їх люблять багато садівників за їх неймовірний аромат і пухнасті шапки квітів. Але коли і як правильно пересаджувати ці квіти? Адже регулярна пересадка квітів - це обов'язкова умова того, щоб ваш квітник радував вас постійно.

 Пересаджувати півонії потрібно не часто, приблизно 1 раз в 5 - 6 років. Саме за цей час кущ півоній розростеться, настільки, що його просто необхідно буде пересадити. Та й поживні речовини в грунті закінчаться, і він може почати цвісти гірше. Хоча тут можуть допомогти правильні підживлення.

Найкраще пересаджувати півонії восени, а точніше в серпні - вересні. Саме в цей період, до холодів, півонії укореняться, добре переживуть зиму і будуть цвісти вже наступної весни. Якщо ж ви будете пересаджувати півонії на нове місце навесні, то першого цвітіння вам доведеться чекати довго, до наступної весни.
 
Викопка кущів для пересадки
 
Перед пересадкою півоній потрібно правильно викопати квіти. Викопувати треба акуратно, щоб не завдати сильних ушкоджень кореневій системі. Зробити це не просто, так як коріння у півоній міцне, потужне і розвивається в різні боки. Для викопування півоній грунт повинен бути сухим, щоб земля не прилипала до лопати і коріння витягти з грунту без зусиль.
 
 
Для пересадки потрібен секатор, лопата, молоток, маленькі грабельки або сапа і палиця. Кущ півоній навколо обкопується на відстані не менше 20 см. Лопата при цьому повинна знаходитися не з ухилом, а в вертикальному положенні. Це врятує кореневу систему від зрізів. При викопуванні кущ повинен вийматися без зусиль. Якщо кущ не виймається, тоді корінь ділиться прямо в грунті, застосувавши палицю і молоток.
Розділений корінь виймається з ґрунту і промивається в теплій воді.
 
Важливо. Перед викопуванням необхідно обробити лопату або вила антисептиком. Для цього може використовуватися розчин марганцю.
 
Підготовка коренів до пересадки
 
Пересадка півоній потрібна для омолодження і подальшого рясного цвітіння. Також пересадка проводитися, якщо грунт в місці зростання не підходить для подальшого розвитку рослини, або кущі розташовані дуже близько один від одного. Після пересадки квіти будуть більшими і пишніше. Коріння викопаних півоній слід оглянути на наявність хворих, гнилих і пошкоджених ділянок, які видаляють за допомогою секатора.
 
Оброблені коріння прибираються в затінене місце на 6 годин для просушування, коріння повинні бути трохи зів'ялими. Це необхідно для того, щоб коріння не зламалися і їх здебільшого не згнили в грунті.
 
У кожної нової дільби має бути 3-5 нирок, і довжина коренів менше 20 см. Якщо коріння потужні, міцні і великі їх розрізають, або рубають сокирою, але якщо коріння без зусиль поділяються вручну, краще не вдаватися до використання інструментів.
 
Кореневі частини потрібно продезінфікувати в слабкому розчині марганцівки. У розчин помістити на 30 хвилин. Після дезінфекції паювання просушують і припудрюють золою пошкоджені ділянки.
 
Для швидкої адаптації, розвитку та рясного цвітіння півонії потрібно вибрати відповідну ділянку. Півонії добре ростуть на місці, де сонечко світить до обіду, а після знаходиться в напівтіні. Півонії не люблять протяги, тому місце потрібно безвітряне. В таких умовах півонія буде, цвісти рясніше і довше. Не рекомендовано висаджувати рослину в місцях зростання дерев і високих чагарників.
 
 
Посадкова ямка для куща викопується заздалегідь, щоб грунт встиг осісти, і між коренів не утворилося порожнеч.
 
Лунка для посадки викопується розміром 60х80 см. На дно лунки в шар 15 см укладається дренаж (пісок або бита червона цегла). Потім йде земля (1 відро) змішана з перепрілим гноєм (2 відра).
 
Коріння поміщаються в посадкову яму таким чином, щоб коренева шийка була нижче рівня землі.
Місце посадки трамбувати не можна, грунт залишається пухким для циркуляції кисню. Після посадки квіти рясно поливаються. З приходом осені зверху грунту укладається мульча - торф або перепрілий гній.
 
Якщо півонії висаджуються в прямий ряд, то необхідно дотримуватися відстань між квітами. Схема посадки півоній на нове місце:
 
Для низькорослих сортів відстань повинна бути не менше 80 см.
 
Якщо сорт високорослий, то відстань між квітами не менше 100 см.