Щорічно в серпні проходить Успенський піст, один з чотирьох багатоденних постів в православ'ї, згідно з церковним календарем. Дізнайтеся, що можна і не можна робити в дні посту, та які страви можна вживати.

 У серпні, згідно православним законам, проходять три християнські свята, три Великих Спаса. З приходом першого, Медового Спаса, настає Успенський піст і триває до свята Успіння Пресвятої Богородиці, а саме з 14 по 27 серпня.

У народі Успенський піст називають Спасівка, Спаси, Спожинки.
 
 
Чому піст називається Успенським
 
 Успенський піст встановлений православною церквою на честь Успіння (смерті) Пресвятої Богородиці. Це - єдиний піст в церковному році, присвячений Діві Марії. Сенс цього посту - вшанування Богородиці, яка, знаючи про швидку кончину, постійно постилась і молилася. Під час Успенського посту необхідно відвідати храм і хоча б раз посповідатися і причаститися.
 
Що заборонено робити під час Успенського посту
 
Як і в будь-який інший православний піст, важливим є тілесне і духовне утримання.
 
Під час Успенського посту в церкві не вінчають.
 
Строгість харчування Успенського посту така сама, як і під час Великого посту, виключаються всі продукти тваринного походження: м'ясні і молочні продукти, яйця, риба. Риба дозволена тільки в день Преображення Господнього 19 серпня.
 
Що можна вживати в їжу під час посту по днях
 
Понеділок, середа і п'ятниця - сухоядіння
 
Вівторок і четвер - варена їжа без олії
 
Субота і неділя - дозволяється також рослинна олія і вино