Сьогодні пропонуємо до вашої уваги прогулянку вулицею, що пронизує центральне надозер‘я міста, надаючи доступ до усіх природних визначних місць, елітних шкіл, осередків спокійного повсякденного життя містян.

Одна із найстаріших вулиць міста є вулиця Драгоманова, яка бере початок від Чорновола і губиться десь у районі гідропарку. Частина її пролягає на місті колишнього палацово-паркового ансамблю володарів міста князів Любомирських та висадженого їм на втіху тополевого саду.

Прогулюючись вулицею, можна побачити невеличкі старі будинки, архітектура яких дає чітке уявлення того, як виглядало місто сто років тому. 

На Драгоманова № 9 можна побачити будівлю Повітової каси хворих, яка була зведена в стилі польського класицизму в 1929 році. Тут опікувалися медичним обслуговуванням малозабезпечених мешканців Рівне нського повіту.

Крім того, у закладі надавалися послуги дантиста, приймали пологи, проводили лабораторні аналізи, рентгенівське та кварцове опромінення, нескладні хірургічні втручання. З каси закладу виділяли кошти на санаторно-курортне лікування. 

Відомо, що за часів фашистської окупації заклад діяв як лікарня. А після звільнення міста радянськими військами в приміщенні знаходився пологовий будинок. Нині тут апеляційний суд. 

Читайте такожРівне історичне: вулиця Аптекарська

За адресою Драгоманова №17 можна побачити родзинку давньої місцевої архітектури, що зберігає дух старого міста - Князівська оранжерея. Будинку приблизно 200 років. Під час будівництва нового приміщення для гімназії, князь Фредерік Любомирський зобов'язався реконструювати оранжерею під квартири для вчителів та директора гімназії. Зараз тут проживають жителі міста. 

Колишня оранжерея, 30-і роки ХХ століття

Рівне нський обласний краєзнавчий музей, який також розташований на цій вулиці, поєднав у собі історію та пам'ять. Саме ця будівля у XIX столітті стала магнітом для інтелігенції тих часів. Адже з часу відкриття чоловічої гімназії у 1839 році, до Рівного почали приїздити університетські викладачі, чиновники та комерсанти, які хотіли, що їх діти навчалися саме тут. 

Рівне     нська гімназія, 1872 рік

Фудатором Рівне нської гімназії став князь Фредерік Любомирський - власник Рівного. Він подарував для майбутнього навчального закладу землю із будинками та садом. Також він пообіцяв збудувати двохповерховий кам'яний будинок для гімназії, будівництво якого було розпочате в 1836 рорці. 

Читайте щеРівне історичне: мандрівка вулицею Шкільна

У гімназії працювали відомі викладачі такі, як Микола Костомаров, Петро Чуйчкевич, Веніамін Авдієв та Мар'ян-Кароль Дубецький. 

В приміщенні навчального закладу, який згодом мав статус училища, перебував департамент освіти уряду Директорії, яку очолював Іван Огієнко. Ця найкраща пам'ятка архітектури ХІХ століття з 1975 року розміщує у своїх залах історичні та природні набутки Рівне нщини. 

Бункер Еріка Коха

Неподалік краєзнавчого музею знаходиться Бункер Еріка Коха. Це бетонна споруда у вигляді ковпака має три поверхи у глибину та два метри у висоту. Вже пів століття вона залишається загадкою не лише для дослідників. Бункер є найменш дослідженим серед усіх наявних німецьких бункерів Другої світової війни.

Донедавна на стінах споруди можна було побачити залишки кріплення проводки. Це стало припущенням того, що будівлю використовували, як запасний або ж основний вузол зв'язку зі ставкою Гітлера "Вервольф" у Вінниці та резиденцією Гіммлера "Хегевальд" у Житомирі. На підтвердження цієї думки неподалік бункеру було знайдено німецький броньований кабель. 

Так виглядав бункер в 2017 році: міфи і реальність рівненського підземелля

Ще однією версією є те, що тут знаходилася легендарна Бурштинова кімната. Перед звільненням Рівного німці затопили бункер. В 1944 році в нього спускалися радянські водолази, які намагалися відкачати воду із нижніх ярусів. Однак це виявилося неможливим через те, що у бункер потрапляла вода із зовнішніх джерел. Через це всі шляхи донизу були замуровані, а будь-які дані про бункер - засекречені. 

Дивіться також: чим насправді є таємничий бункер Еріка Коха у Рівному? [ВІДЕО]

Це не остання розповідь про наше історичне Рівне . Якщо вам цікаво, залишаєтеся на сайті rivne1.tv. :)

Будьте з намиTelеgram Facebook Youtube Instagram Viber