Вперше про одну із найстаріших вулиць обласного центру згадують в акті обстеження Рівного з 1629 року.

Вулиця Шкільна проходить паралельно центральній вулиці міста - Соборній. Вона починається від будинку апеляційного суду та закінчується біля стін Залу камерної та органної музики.

Відомо, що вулиця була заселена євреями і була головним осередком єврейського релігійного життя. Перші свідчення про євреїв Рівного датуються XVI століття.

На Шкільній знаходилась Велика синагога, молитовний будинок Бейт га Мідраш, Стара синагога, молитовні будинки кравців, Зільберфарба та Linas Hacedek. При синагогах розміщувались школи, тому вулиця і отримала назву Шкільна. За всю довгу історію вона лише одини раз змінювала свою назву: в часи німецької окупації носила ім’я Бориса Грінченка.

Під час Другої світової війни вулиця зазнала бомбардувань і була фактично зруйнована. До наших днів тут збереглося небагато будівель того часу. 

Саме на вулиці Шкільна розташована Головна рівненська синагога, яка була зведена у стилі модерн у 1840 - 1874 роках. Синагога була не лише центром духовного, а й громадського життя євреїв, які проживали у Рівному.  Свідки розповідають, що під час окупації, фашисти складали майно розстріляних єврейських родин у приміщенні синагоги, а вже звідси вивозили його до Німеччини. 

Також тут була розташована величезна бібліотека приватної єврейської гімназії, яка щезла ймовірно під час війни. Зараз у приміщенні, яке свого часу радянська влада закрила у 1957 році, діють спортивні заклади. 

Неподалік розташований так званий Старий Клойз - це діюча і одна із найдавніших синагог Рівного. Вона була збудована в стилі неоренесансної архітектури кінцяі XIX - початку ХХ століть. 

Навпроти синагог розташований пам'ятник княгині Марії Несвицькій Рівне нській, яка володіла містом з 1479 року. Саме завдяки її старанням місто змогло отримати Магдебурзьке право. 

Раніше на вулиці знаходилася Спілка вчителів загальноосвітніх польських шкіл, яку очолював Якуб Гоффман у будинку за № 69. Згодом тут діяла музична школа імені с. Монюшка, міська біржа праці, обласний будинок вчителя, школа № 4 та товариство "Просвіта". 

В радянські часи приміщення передали під житловий будинок. Відомо, що споруда в первісному вигляді не збереглася. 

Крім того, наприкінці 20-х років минулого століття власником одноповерхової будівлі по вулиці Шкільній № 1 став Аврум Копильник. Після проведеної реконструкції у середині 30-х рр. у цьому будинку розмістився Міський суд, який тут знаходиться і до сьогодні.

У 20 – 30-х роках ХХ ст. на вулиці Шкільній розташовувались різні єврейські громадські організації та товариства. В приміщенні за адресою Шкільна № 9 діяло представництво Єврейської національної ради, яке займалося питаннями надання допомоги євреям-волинянам, що постраждали в роки Першої світової війни, офіс Єврейської народної партії. У цьому ж будинку був облаштований офіс комітету допомоги євреям-жертвам війни. Його очолював Ш. Куліковічер. Комітет займався наданням матеріальної та медичної допомоги, юридичним консультуванням євреїв.

Протягом кількох років на вулиці Шкільній функціонували «Секретаріат єврейського клубу послів сейму» та «Секретаріат Волинського клубу послів сейму та сенату Єврейської народної партії». А ще на цій вулиці містилося Товариство охорони здоров’я єврейського населення Польщі та керівні органи єврейського культурно-освітнього товариства Frejhejt.

Дивіться ще: Рівне нщина містична: таємниці костелу святого Антонія [ВІДЕО]

Прогулюючись вулицею можна також побачити одну із пам'яток Рівного - Зал камерної та органної музики. З 1899 по 1958 рік у приміщенні діяв римо-католицький костел святого Антонія.

Храм будували у неоготичному стилі. Будівлю прикрасили вишуканими шпилями, а на фасаді встановили круглий годинник. 

Будівництвом храму керував польський архітектор Константи Войцеховський. Гроші на костел надходили і з благодійницького фонду князя Романа Сангушка.

В Першу світову костел постраждав, реставрація мала місце в 1927році, тоді ж храм було розписано поліхромією в модерністичному стилі. 

Нині у стінах колишньої святині можна не лише почути, а й відчути звуки органу.  Далі буде :) 

Будьте з намиTelеgram Facebook Youtube Instagram Viber