Відповідний указ про скасування шкільної форми видав Президент України вчора, 20 червня. Згідно з указом, з 2019-го навчального року шкільна форма для учнів середніх закладів освіти не є обов'язковою.

Указ Президента України “Про шкільну форму для середніх закладів освіти” був підписаний ще у 1996 році Леонідом Кучмою. У ньому йшлося про затвердження зразків шкільної форми і описувались можливі комплекти форми для дівчаток і хлопчиків з 1 по 11 клас у середніх школах.

У квітні цього року серед батьків школярів масово поширювалась петиція до президента стосовно скасування обов'язковості шкільної форми. Більшість батьків, самі учні, та й освітяни вважають норму обов'язковості шкільної форми застарілою, але раніше це ніяк не оскаржувалось. Фактично, вже досить давно школи вирішують питання шкільної форми згідно з внутрішнім статутом, однак юридично форма була обов'язковою. Нині ж відміну шкільної форми узаконили на державному рівні.

До слова, у Франції, США, Німеччині, де освіта перебуває на високому рівні шкільну форму скасували ще минулого століття. А от у таких елітних закордонних навчальних закладах, як Гарвард, Оксфорд, Кембридж, Вест-Поінт наявність форми визначають як приналежність до історії, це визначає їх з-поміж інших і виступає обличчям закладу.

Як до цього ставляться рівняни?

Думка рівнян у соцмережах стосовно цього питання розділилась. Одні вважають, що шкільна форма дисциплінує дітей, що носіння шкільної форми не розмежовує школярів на багатих і бідних. Інші ж вважають, що обов'язковість шкільної форми обмежує індивідуальність дітей, що це незручно і кажуть, що часто шкільна форма виявляється набагато дорожчою за звичайний комфортний для дитини одяг.

“Шкільна форма дає можливість не виділятися дитині, яка з біднішої сім'ї, де батьки не мають можливості одягнути дитину так-сяк, це може дозволити собі заможніша сім'я. І дисципліна ще нікому не нашкодила” - пише Наталія Панюк

А Світлана Іванова вважає якраз навпаки:

“Бідніша сім'я не може собі дозволити купити якісну форму з натуральної матерії. Натомість, купляє дешеву синтетичну, яка явно програє у якості і зручності. Діти в ній паряться і мордуються.”

Такої ж думки рівнянка Ольга:


“А що хорошого у шкільній формі? Це подвійні витрати: одягнути дитину так і ще й на форму витрачай гроші. І форма не зрівнює учнів, адже заможніша родина купить фірмову, а бідніша родина — дешеву і неякісну. Особливо кучеряво купувати на підлітків, які можуть вирости за місяць з форми і знову купуй. А форма коштує дорого.

Дехто пише про альтернативні варіанти, як ось, наприклад, Олена Рудюк:


“Я за форму, але не втому варіанті, в якому вона є зараз. По-перше, це зручно, бо не треба придумувати, в чому іти в школу. Є одяг для школи, а є для вулиці. По-друге, я за те, щоб форма була не лише в учнів, а й у вчителів. По-третє, це не має бути інкубатор і однаковий одяг, а просто стандарти, яких потрібно дотримуватись. Я думаю не таквже й важко одягти штани casual, сорочку або светрик. У мене в школі була форма, вона була вільна. Тобто були рамки, в межах яких нам можна було обрати в чому ходити до школи. І я вважаю такий підхід вірним.”

Читайте також: Які медичні довідки потрібні для школи у 2019 році

Будьте з нами: Telеgram Facebook Youtube Instagram Viber