Вітамін сонця і молодості, один з найважливіших вітамінів, які потрібні дитині і якого не вистачає в організмі більшості людей. Усе це про вітамін D. Насправді, "сонячний" вітамін потрібен не лише дітям, не менш необхідний він і людям старшого віку. Дефіцит вітаміну D може призвести до багатьох порушень у роботі організму.

Усі мами знають, що вітамін D допомагає мати міцні кістки та уникнути небезпечної хвороби – рахіту. Але на цьому функції вітаміну D зовсім не обмежуються, бо він - єдиний вітамін, який працює також як гормон, що регулює весь обмін речовин в організмі.

На що впливає вітамін D?

  • Опорно-руховий апарат
  • Регуляцію росту
  • Диференціювання клітин
  • Підтримку рівню кальцію
  • Імуномодуляцію
  • Зниження ризику аутоімунних захворювань
  • Позитивний вплив на серцево-судинну систему
  • Розвиток нервової системи
  • Регуляцію обмінних процесів
     

Вітамін D належить до групи жиророзчинних вітамінів та існує у двох формах — D3 та D2, які в організмі виконують однакову роботу, але різними шляхами потрапляють до нього.

  1. D3 (сонячний) утворюється у шкірі при потраплянні на неї сонячного проміння.
  2. D2 (харчовий) міститься в дуже обмежених продуктах харчування, таких як печінка тріски та морська риба; і в невеликій кількості — в яєчному жовтку та вершковому маслі.

Як вибрати вітамін D?

У більшості випадків, прийом вітаміну D призначає педіатр, але нинішнє суспільство сприяє тому, що і самі мами знають про усю його важливість і дають вітамін D діткам незалежно від призначень лікаря. Батькам варто знати, що вітамін D жиророзчинний і в воді не розчиняється, тому перевага віддається олійному розчину вітаміну D.

Мама двох діток Галина Степанюк каже, що старшому сину дає вітамін D періодами, а от молодшій шестимісяній донечці дає його постійно:

Донечці даю вітамін D поки на постійній основі за рекомендацією лікаря. Купуємо його в аптеках, але нам не усі підходять. На водяній основі зовсім не ефективні, а масляні є різні, завжди потрібна консультація лікаря. 

Аналізуючи коментрі мам, прослідковується тенденція до закупівлі вітаміну D закордоном, дехто просто не довіряє лікам вітчизняного виробництва. Так, мама двох донечок Іляна Обоїста розповіла, що вітамін D замовляє на одному з відомих іноземних сайтів і дає його дітям не завжди.

Даю вітамін D обом своїм дівчатам у період з жовтня по квітень.

Які ж добові дози вітаміну D для організму?

Загальновідомо, що для здорової дитини профілактична добова доза вітаміну D становить: 1-12 міс, не залежно від вигодовування та пори року – 1000 МО/добу; 1-3 роки – 1500 МО\добу; 3-18 років – 1000 МО/добу.

Недостатня кількість вітаміну D в організмі може призвести до багатьох порушень, які надто небезпечні для дітей, і, зрештою, для дорослих. 

Недостатність вітаміну D може спричинити: рахіт, остеомаляцію, остеопороз, зниження м'язового тонусу, судоми, підвищення ризику виникнення інфекційних, запальних, аутоімунних, психічних, онкологічних, серцево-судинних захворювань та метаболічного синдрому, цукрового діабету впродовж життя.

За словами лікаря Комаровського, вітамін D потрібний не лише дітям.

Медична наука взагалі вважає, що вітамін D старшій людині чи вашому чоловіку, якому за 40, навіть потрібніший, ніж дворічній дитині. Як виявилось, саме за останні роки у вітамні D відкрили багато нових функцій. Це і профілактика атеросклерозу, і зв'язок вітаміну D з деяким онкологічними захворюваннями. 

Крім цього, лікар вважає, що у будь-якому випадку передозування вітаміном D не буде. 

Важливо пам'ятати усім. Якщо ви з ранку до ночі гуляєте на сонці, якщо у вашому раціоні є риба, масло, яйця і ви приймаєте 400 одиниць вітаміну D в день - передозування не буде. Тому, якщо ви сумніваєтеся треба чи не треба: треба!

Кому слід перевірити рівень вітаміну D в крові?

За словами в.о. міністра охорони здоров'я України Уляни Супрун, у групі ризику перебувають люди з ожирінням (індекс маси тіла більше 35), вегетаріанці і вегани, люди з хворобами шлунково-кишкового тракту і печінки, літні люди.

Правильний вибір вітаміну D - це запорука гармонійного росту, фізичного розвитоку та міцного здоров’я Вашої дитини. Перед прийомом, обов'язково проконсультуйтеся з педіатром, на основі професійної оцінки здоров'я дитини легше зробити висновки стосовно доз та періодів прийому вітаміну D.

Читайте також: 5 методів лікування дітей народними засобами від американського педіатра

Будьте з намиTelеgram Facebook Youtube Instagram Viber