2 серпня за церковним відзначається день пам'яті пророка Божого Іллі. Дізнайтеся які прикмети існують на Іллю пророка, що можна і не можна робити в цей день.

 Як і Микола Чудотворець, Ілля-пророк належить до улюблених і шанованих в народі святих. Пророк Ілля в слов'янській народній традиції - повелитель грому і блискавки, небесного вогню, дощу, покровитель врожаю і родючості. Християнський Ілля-пророк прийшов на зміну язичницькому Перуну-Громовержцю. Недарма день Іллі-пророка в народі називають ще й Громобоєм, Держателем гроз, Громовержцем, Перуновим днем, Іллею немилостивим, Іллею сердитим, Іллею грізним.

В народних писаннях Іллю відображали так: скаче по небу на вогненній колісниці, запряженій четвіркою білих коней. Стукіт копит - це гуркіт грому. А сам Ілля - вісник закону Божого, грізний, але справедливий і щедрий покровитель землеробства і скотарства, який ледачих і неправедних карає ударом блискавки, а поля і врожай б'є градом, а працьовитих і праведних оберігає і бере під свій захист, поливає благодатним дощем посіви. Взимку грози і грому не буває, тому що Ілля пересідає на сани.
 
 
Ілля Громовержець наділений величезною силою, і вона настільки велика, що її доводиться стримувати: Бог поклав на голову Іллі камінь, а на праву руку надів кайдани.
 
Прикмети і традиції на Іллю пророка
 
Віруючі люди на Іллю йдуть до церкви і просять в молитвах про благополуччя в родині, здоров'я близьких, несуть насіння для освячення на майбутній урожай.
 
Раніше на Іллю було прийнято влаштовувати ярмарки, а також братчину - громадські обіди, на які приносили страви та напої від кожного будинку, пригощалися самі, пригощали подорожніх, мандрівних, бідних, нужденних. Такі трапези закінчувалися гуляннями, іграми, хороводами, піснями.
 
Люди вірили, що в день Іллі вся нечиста сила рятується від вогняного покарання святого і перетворюється в різних звірів і риб, в тому числі і домашніх вихованців. Тому люди на Іллю не випускали з дому домашніх собак і кішок, щоб в них не вселився злий дух.
 
День пророка Іллі - одне із шанованих в народі свят, проте особливих значних обрядів в цей день не здійснювалося, не дивлячись на те, що з Іллею пов'язано безліч вірувань, міфологічних легенд, календарних і господарських прикмет і заборон.
 
Готувалися до свята за кілька днів - захищали свої домівки від злих духів, нечисті, пекли особливе обрядове печиво та хлібці - колобки, припиняли будь-які роботи в полі і по господарству.
 
У свято існує заборона на будь-який вид роботи, кажуть, що нічого не буде вдаватися, все буде валитися з рук, і толку все одно не буде, а сама робота може розсердити святого, який покарає того, хто нешанобливо ставиться до його свята.
 
На Іллю можна спостерігати за змінами в природі - з'являються перші ознаки осені, змінюється поведінка звірів і птахів, змінюється погода.
 
Ночі на Іллю називають «горобиними» - якщо всю ніч йдуть дощі, гримить грім і виблискують блискавки, горобці всю ніч не знають спокою, лякаються грому.
 
Під час грози закривали щільно двері і вікна, запалювали лампадку або свічку (четвергову або водохресну) перед іконою і молилися Іллі пророку, щоб той уберіг «від стріли летючої, від трясучого грому».
 
Для збереження від блискавки люди обкурювали ладаном перед Іллею свої будинки, двори, худобу, поля, городи.
 
Головна заборона і прикмета на Іллю - про воду. У цей день намагалися якомога далі триматися від води - не купатися, не прати. Кажуть, вода від того холодна в цей день, що в неї впала підкова коня з колісниці Іллі.
Вважалося, що водойми сам чорт або водяний осквернив. Деякі вірили, що Ілля кинув у воду шматочок льоду. Тому, хто порушить заборону доведеться не солодко, боялися потонути або сильно захворіти, вірили, що після купання з'являлися на тілі нариви і виразки. Вважалося, що в водойми на Іллю поверталися чорти, русалки, які з Дня Івана Купала мешкали на березі, а в Ільїн день їх наздоганяли блискавки громовержця і вони ховалися в воді, ось розлючена нечиста сила і тягла на дно тих, хто вирішив скупатися.
 
Прислів'я та приказки на Іллю
 
Ілля літо закінчує
 
На Іллю до обіду - літо, після обіду - осінь
 
До Іллі мужик купається, а з Іллі з водою прощається
 
Хто потрапив в цей день під дощ, то запасся здоров'ям на весь рік.
 
До Ільїна дня і під кущем сонце сушить, а після Ільїна дня і на пустки роса НЕ обсихає
 
З Ільїна Дня ніч стає довшою.