12 липня православні християни відзначають свято Петра і Павла. Що подавали до столу наші прабабусі в цей день і рецепти цих українських страв.

 Кулінарні традиції на Петра і Павла

Святом Петра закінчується Петрівка - піст, який тривав протягом декількох тижнів. Після посту на Петрівку рясно розговляються, різали домашнього кабанчика чи баранчика, птицю і готували з них різноманітні м'ясні страви, домашні ковбаси. До святкового столу подавали молоду картоплю з кропом, салати зі свіжих овочів, сир, яйця, молоко і вершкове масло.
 
У цей жаркий час особливо популярні були холодні перші страви і квас, солодкі страви і напої з ягід, кисіль з вишень.
 
Петро - покровитель рибного промислу, тому це свято рибалки вважають своїм, на столі повинні бути страви зі свіжої риби.
 
 
В Петрів день куми приходили в гості до хрещеників і з поклонами дарували їм пшеничні пироги.
Свати з боку дружини пригощали сватів чоловіка вечерею, а тещі на другий рік одруження приносили зятю сир з печі.
 
У селах влаштовували веселу братчину. Ставили широкі столи, розставляли всілякі святкові частування: смажене м'ясо, пироги, ковбаси, овочі, ягоди, прохолодні напої.

Що приготувати на Петра і Павла
 
Насамперед, на столі повинен бути наваристий український борщ з молодих овочів, він так і називався «молодий борщ» - з буряка, моркви, капусти і зелені нового врожаю.
 
Одна з традиційних страв на Петра і Павла в Україні - мандрики - випічка з сирного тіста. У різних регіонах мандрики (мандриги) випікалися за своїми рецептами, характерним для цієї області. Це могло бути печиво, пиріжки, пироги, пончики, булочки з ягодами, але основою тіста була пшенична мука, сир, яйця, масло. Саме мандриком розговляються, повернувшись із церкви, роздавали їх діткам і пастухам, які пасли громадську худобу.
 
 
Про мандрика в українській історії існує така легенда. Мандриками - булочками - харчувалися святі апостоли, коли подорожували, мандрували, по світу. А одного разу мандрик вкрала у апостолів зозуля і була покарана - вдавилася їм і не змогла більше кувати. Тому кажуть: «На Петра зозуля мандриком вдавилася». І дійсно, за народними прикметами після Петрівок зозуля перестає кувати.
 
Почути кування зозулі після Петра вважалося поганим знаком. До святкового столу пекли млинці зі всілякими начинками: налисники з сиром, з ягодами, м'ясом.