Щорічно 12 липня православна церква згадує апостолів Петра і Павла, учнів і послідовників віри Ісуса Христа. Цей день відноситься до великих християнських свят. Які прикмети існують для свята Петра і Павла, що треба зробити в цей день, а що категорично заборонено?

  День Петра і Павла в народі називають просто Петрів день або Петрівки, повна назва великого християнського свята День святих, славних і першоверховних апостолів Петра і Павла. Петрів день святкується щорічно в один день - 12 липня в православних і 29 червня у католиків. Згідно з переказами саме в один день, 12 липня апостоли Петро і Павло прийняли мученицьку смерть за віру в Христа. Святу Петра і Павла передує Петрів піст.

Святі Петро і Павло здавна дуже шанувалися в народі, особливо у рибалок і мореплавців, адже Петро і сам був рибалкою. Взагалі так склалося в народі, що Петра більше шанували і любили, ніж Павла, і частіше зверталися до нього за допомогою в своїх молитвах. У цей день церква прославляє духовну твердість Петра і розум Павла. 

 

 
 

На іконах апостол Петро часто зображується з ключами: іноді з одним, іноді з двома - золотим і срібним, вони символізують владу світську і духовну владу. У народі вірять, що Петро відкриває врата від раю, але не всім - він вирішує, яку душу впускати в рай, а яку ні. Святого апостола Павла найчастіше зображують із книгою, сувоєм або мечем в руках. 

Звичаї до дня Петра і Павла 

Кажуть, щоб позбутися від хвороб і невдач, на Петра і Павла треба вмитися чистою водою з трьох різних джерел. Це забезпечить заступництво святих на весь рік. 

Наші предки влаштовували гулянки Петрівки: водили хороводи, співали пісні, затівали ігри, ворожили, веселилися, готували спеціальні обрядові страви. 

У народі цей день вважався повним розквітом природних сил, "верхівкою" літа, коли в силу вступають сорок спекотних днів. 

В Петрів день віруючі повинні сходити до церкви, поставити свічки і помолитися біля ікони апостолів.

Вважається, що 12 липня сонце володіє неймовірною силою і наділяє нею все живе на землі - і людей, і природу. У цей день чатували сонце - молодь збиралася в поле ще до світанку і чекали появу світила. Цікаво, що спочатку цей звичай існував для відлякування русалок, які своїми витівками шкодили посівам на полях. 

Зустрівши сонечко і скупавшись у його променях, молодь починала перші гуляння на Петрівки - ворожіння на березах, плетіння вінків, заспівували веселі пісні, згадували богиню Ладу, величали Петрів день. 

У день Петра і Павла ніколи не працювали в полі, за повір'ями колосся жита, пшениці та інших злаків набирають сьогодні сили і якщо їх потривожити, зерно буде дрібне. 

Святий Петро - покровитель рибалок, тому господині в цей день обов'язково готують рибу. Вважається, що так ви залучите в будинок щастя і благополуччя.

 

 
 

Ворожіння в Петрів День

Ворожіння на березі. Незаміжні дівчата на Петрівки, так само, як і на Трійцю «заплітали берізку»: сплітали гілки в косичку стрічкою (зазвичай червоною) і загадували бажання, повторюючи при цьому: «В ім'я Отця і Сина, і Святого Духа!». Через три дні дівчата знову приходили до берези і дивилися - якщо коса не зів'яла і не розпустилася, то бажання збудеться. "Березову косу" після ворожіння обов'язково розпускали.

Як побачити віщий сон і судженого. В Петрів день дівчата збирали 12 квіток з 12 полів і клали під голову, міцно заплющували очі, вимовляючи: «Дванадцять кольорів з різних полів, дванадцять молодців! Хто суджений-ряджений, мені покажися і мене подивись». Ці ж трави дівчата клали на ніч під подушку, щоб побачити судженого: «Суджений-ряджений, приходь в мій сад гуляти!». Для віщих снів під подушку клали і подорожник зі словами: «Подорожник-попутник, живеш при дорозі, бачиш малого і старого, покажи мого судженого!».

Народні прикмети в Петрів день

Якщо на Петрів день дощ, сіно буде жорстким, але урожай рясним.

Якщо на Петра і Павла дощ - жито вродить.

Петро і Павло жару добавили - починалися найспекотніші літні дні.

День убуває, спека прибуває.

Як прийде Петро, так і буде тепло.

Прийде Петрок - зірве листок. З Петра і Павла починали падати листя з дерев.

Якщо зозуля птах не кує за тиждень до Петрова дня - зима буде ранньою, якщо тиждень після - зима буде пізньою.

Петрівки холодні - рік голодний.

Якщо на Петрів день - спека, то на Різдво - мороз.