Західна Україна - це не лише гори, замки і Львів з Чернівцями. Насправді, на заході нашої країни існує багато маленьких містечок і сіл, яким є що показати туристам. Ми підібрали для вас найцікавіші та найбільш мальовничі села. Запевняємо, вони припадуть вам до душі.

1. с. Брага, Хмельницька обл.

Село, де розташоване 300-літнє кладовище, а також мавзолей Жебровських 1909 року. Тут на вас чекає найкращий вид на Хотинську фортецю.

Незвичайний ракурс Хотинської фортеці манить сюди навіть фотографів із світовими іменами. Це просто нереальна краса! Але це не все, чим може сподобатися Брага. Цікаво буде побродити дуже старим польським цвинтарем із неоготичними надгробками. Саме на його території в гущі високих дубів стоїть загадковий костел-капличка. Це – мавзолей давньої польської родини, трьох представників якої там поховано. Ось така справжня історична перлина хмельницької провінції – зі своєю красою, загадковістю та незвичними принадами. Місце, що може стати справжньою знахідкою навіть для досвідченого туриста.

2. с. Струсів, Тернопільська область.

У Струсові на вас чекає старовинний парк із палацом XVIII століття, печерна церква, давнє польське кладовище та келія язичників ІX століття.

Тут народився Степан Будний – вам варто познайомимтись з творчістю цього маловідомого але дуже талановитого поета, що пішов з життя у 24 роки. Проте не лише тому вам варто завітати у Струсів – мальовниче село на Теребовлянщині. Ніде більше ви не зустрінете такої унікальної печерної церкви з вівтарем, витесаним у камені, та коморою, в стінах якої були викуті келії для монахів. А найцікавіше можна побачити всередині, у підземеллі.
Крім цього, дуже цікавими є надгробні пам`ятники струсівського кладовища. Серед фігур святих, ангелів, тварин, дівчат, дітей можна зустріти дивовижні й унікальні експонати. Це варто побачити на власні очі!

3. с. Бакота, Хмельницька область.

Неймовірної краси природа зустріне вас у Бакоті. Тут розташовані скелястий монастир, джерела «Жіночого», «Чоловічого» та «Сімейного щастя», кам’яний відбиток стопи Будди.

Бакота – затоплене село, давня столиця Пониззя. Це місце на березі Дністра у Кам`янець-Подільському районі, де колись розташовувались безліч язичницьких святилищ та капищ, кургани з жіночими похованнями.

Пропливши річкою Смотрич, ви побуваєте буквально над відбитком стопи Будди, існування якого вже частково підтверджено підводними дослідженнями. А ще з річки перед вами відкриється панорама скелястого монастиря. Надзвичайної краси природа та цілюща вода з освячених джерел доповнять незабутні враження від цього справді знакового місця.

4. с. Сутківці, Хмельницька область.

У Сутківцях розташовані унікальна церква-фортеця, руїни замку XVІІ століття, а ще чисті джерела. Вас здивують розкішні природні краєвиди.

Аби побачити оборонну церкву Покрови Богородиці (1462 рік), яка представляє собою неповторне диво фортифікації і не має аналогів в Україні, варто поїхати на Хмельниччину. Стіни товщиною у 1,7 метра, первісні фрески, та олійний живопис ХІХ століття – не все, чим може вразити один із найдавніших оборонних храмів середньовіччя в Україні. Цю велич важко описати, її можна тільки відчути. Незабутні враження зроблять ще приємнішими цілющі води джерела «Біла криниця».

5. с. Клевань, Рівне нська область.

В невеличкому селищі на Рівне нщині розташоване одне з найбільш романтичних місць України - Тунель кохання. Але не лише ним славиться Клевань. Тут також є руїни замку князів Чарторийських 1475 року, костел Благовіщення із дзвіницею 1630 року і церква Різдва 1777 року.

Тунель кохання - це дивовижне місце на Рівне нщині , яке стало символом найсвітлішого почуття. Зелений коридор природа створила вздовж залізничної колії між селищами Клевань та Оржів. За повір'ям, якщо закохана пара поцілується у Тунелі кохання, то буде нерозлучною усе життя. Дехто з молодят саджає тут квіти на знак своїх почуттів.

6. с. Озеряни, Тернопільська область.

Тут розташовані неоготичний костел Св. Анни, руїни старого замку, мурована церква Христа-Царя, іудейське кладовище-кіркут.

Озеряни – одне з найцікавіших сіл туристичної Тернопільщини. Свого часу на місцевості було виявлено археологічні пам’ятки трипільської і черняхівської культури, слов`янське поселення VIII століття. Побувавши в Озерянах, ви неодмінно замилуєтесь красою костелу Святої Анни, що є справжнім шедевром відомого львівського архітектора, виконаним у стилі історизму. Не меншої уваги заслуговує стародавній замок з товстезними стінами із каменю. Приїжджайте в Озеряни, щоб відчути красу давнини й історії, втілену у величній архітектурі серед мальовничих пейзажів Галицького Поділля. Повірте, вони варті того.

7. с. Іза, Закарпатська область.

У цьому селі розташована єдина в Україні ферма з розведення манчжурських оленів, а ще осередок лозового мистецтва та унікальний монастир, де зберігаються мощі преподобного Олексія Карпатського.

Аби помилуватися унікальними маньчжурськими плямистими оленями, з рогів яких отримують лікарську речовину пантокрин, варто поїхати в Ізу Хустського району. Ці красиві благородні тварини були доправлені сюди гелікоптером аж із Калінінградської області.

А ще, ніде більше ви не побачите такої різноманітності витворів мистецтва лозоплетіння. Достатньо лише пройтись центральною вулицею села – і ви будете вражені майстерністю місцеівих мешканців, які виплітають з лози вражаючі речі.

8. с. Стільсько, Львівська область.

У цьому невеличкому селі є 7 давніх храмів, городище Білих Хорватів, підземні лабіринти та ритуальний камінь (вогонь, повітря і вода).


Це унікальне місце, яке відкриє вам те, чого не побачите більше ніде. Село Стільсько, що на Львівщині – столиця неіснуючої країни – Білої Хорватії. Величезне стародавнє городище із цілим підземним містом точно вразить вас не лише своїми масштабами, а й легендарністю.

Стільсько – це таємниця і давні знання, якими володіють лише місцеві мешканці, називаючи місцевість «Білою дорогою», «Вежею», «Княжою криницею». Стільсько – це легенда.

9. с. Чагарі, Тернопільська область.

Тут вас здивують «Купальська феєрія», Риба в капелюсі, Мавка і Лукаш та символ достатку у жаб’ячих лапках.

У цьому селі Гусятинського району немає красивих архітектурних пам`яток, історичних будівель чи водоспадів. Та все ж воно особливе по-своєму. Це малесеньке село обіцяє вас вразити. Як-мінімум, тричі.

Якщо хочете побачити один з найоригінальніших у світі вказівників населеного пункту – завітайте у Чагарі. Три унікальні витвори мистецтва у різних частинах села надовго затримують погляди подорожуючих. Це – неймовірні скульптурні групи, що мають свій стиль, свою іронію і свою казку, належать руці Олексія Степанова. Ось така дивовижа у «глухому» селі на березі Нічлави, яку неодмінно варто оцінити власним поглядом. А ще щороку на початку липня тут організовують особливий фестиваль «Купальська феєрія».

10. с. Підкамінь, Львівська область.

Село, де ви маєте змогу подивитися на 16-метровий Чортовий камінь, монастир «Походження Дерева Хреста Господнього», гору із монастирем, названу на честь язичницького божества роду і плодючості, кам’яні хрести поховань XVII ст., а ще відвідати щорічний міжнародний етнофестиваль.

Найперше, що вразить вас в цьому поселенні на межі Львівської та Тернопільської областей – легендарний камінь-велетень. Із західного боку природної споруди – ніша у формі серця, а на вершині – 6 ям-могил півметрової глибини. Ймовірно, у часи язичництва їх використовували для жертвоприношень. Усі, хто був тут, відчували особливу таємничу енергетику місця.

Не відмовляйтесь від пропозицій відвідати монастирі із потаємними ходами та підземною церквою. Вони відкриють перед вами ще багато цікавих «експонатів» селища. До речі, в колишніх келіях одного з монастирів досі діє лікарня душевнохворих жінок.

У тому, що Підкамінь – одне з наймістичніших поселень Західної України, ви переконаєтесь одразу, як побуваєте в ньому. Така вже тут енергетика.

У статті використані матеріали сайту vsviti.com.ua.

Читайте також: Десять неймовірних місць України, які варто відвідати рівненчанам