Дитина забруднила нову футболку в шоколад або випачкала одяг фломастерами? Ви посадили краплі кави або упустили полуницю на улюблену блузку? Не турбуйтеся, є перевірені і прості способи видалити складні плями з одягу і врятувати його зовнішній вигляд.

 Сучасні засоби для прання одягу творять чудеса, повертаючи йому чистоту і свіжість, але є плями, які не так-то легко видалити, наприклад, від кави, ягід, шоколаду. Як вивести різні плями з одягу, читайте далі.

 
Пляма від какао. Змастіть пляму теплим гліцерином (підігрійте його на водяній бані) і залиште на 20 хвилин. Потім ретельно промийте забруднене місце в теплій воді, акуратно протріть виріб серветками або рушником і дайте висохнути.
 
Пляма від кетчупу. Прополосніть одяг в холодній воді, нанесіть на пляму лимонний сік або перекис водню і залиште на 30 хвилин. Потім виперіть.
 
Пляма від кави. Розведіть у воді нашатирний спирт у співвідношенні 1:1 і протріть пляму цим розчином, потім змийте водою.

Пляма від свіжих ягід. Покладіть виріб з плямою від свіжих ягід в миску і залийте окропом - плями «підуть» на ваших очах.
 
Будь-які жирні плями. Відмінно виводяться за допомогою засобу для миття посуду. Нанесіть на пляму засіб, залиште на 15 хвилин, добре змийте.

Пляма від трави. Приготуйте сольовий розчин - в 1 склянці води розчиніть 2 столові ложки солі, нанесіть цей розчин на пляму і залиште на 30 хвилин, потім відправляйте в звичайне прання.

Плями від шоколаду. Просочіть пляму перекисом водню і залиште на 10-15 хвилин, потім прополощіть одяг у холодній воді. Свіжу пляму від шоколаду можна видалити, протерши розчином нашатирного спирту.

Пляму від фломастера легко видалити, якщо нанести на неї мурашиний спирт. Інший спосіб - за допомогою засобу для миття посуду. Нанесіть його на пляму, залиште на 10 хвилин, потім відправляйте в звичайне прання.