Дружити з росією. Віряни УПЦ МП на Рівненщині навіть на камеру не приховують своєї позиції. Йдеться про село Кам'янка що на Березнівщині. У громаді конфлікти за місцевий храм, зачасту доходять до фізичних розправ. Чи можливо знайти порозуміння між односельчанами та в чому причина релігійної ворожнечі з'ясовували наші журналісти.

Віряни Української православної церкви московського патріархату на подвір'ї місцевого храму. Релігійна громада відтепер тут лише одна - в лоні Православної церкви України, втім з цим погодитись готові не усі.

Втім, миру у селі немає ще від травня. Коли громада провела збори та вирішила приєднатись до Єдиної помісної православної церкви України: тут, у селі Кам'янка, що на Березнівщині: конфлікти не вщухають. На останньому, в неділю, дісталось і помічниці депутата обласної ради. А під час того, як жінка розповідала про напад. На релігійному грунті виник вже новий конфлікт.

Поки ми спілкувались з вірянами православної церкви України, представники УПЦ МП, намагались втрутитись. Зупинити насилля, не вдалось. Чоловік, який вдарив односельця пояснив. Втриматись просто не міг. На богослужіння прийшов з жінкою. Не так давно на кладовищі, неподалік храму, поховали сина. Учасника російсько-української війни.

За словами мешканців, випадки такого відношення до захисників непоодинокі. Анатолій - мешканець громади: його син загинув захищаючи Україну, втім його тіло досі на окупованій території.

Релігійна громада каже: тут у селі більшість проголосувала за перехід до ПЦУ. Зробили це і ще в травні. Втім, храм нині зачинений для представників обох сторін конфлікту.

Втім, дійшли висновку- поки триває конфлікт в громаді, підливати масла у вогонь не будуть, тож храм і надалі залишать зачиненим. Побачивши нашу знімальну групу: до нас підійшла дівчина. Каже, вона та й загалом молодь у селі ситуації дивуються. Особливо в період війни з московським агресором.

Чи справді це можливо? Ми запитали голову Березнівської територіальної громади. Каже, займати будь-яку сторону конфлікту не береться. Втім, законність зборів села, де вирішили перейти до ПЦУ, ставить під сумнів.

Обидві сторони конфлікту розповіли, яким вони бачать його вирішення.

 Читайте також: Студент Острозької академії став призером всеукраїнського конкурсу есе про відбудову України