Вербна неділя або Вхід Господній в Єрусалим в 2019 році випадає на 21 квітня. Це одне з 12 великих християнських свят у році. Які ж традиції та звичаї цього свята?

 Вербна неділя - остання неділя перед Великоднем і саме з цього свята починається Страсна седмиця - найсуворіший час перед Великим Воскресінням Христовим. У цей день Ісус на віслюку в'їхав до Єрусалиму і був радісно зустрінутий жителями міста. Вони вітали свого рятівника, тримаючи в руках пальмові гілки і вигукуючи "Осанна", що означає "Порятунок". Пальмові гілки у нас не ростуть, тому в наших краях вони замінені на вербові гілочки, які одні з перших розквітають після зими і символізують відродження життя.

Освячуються гілочки верби в церкві в суботу (на вечірній службі) і в неділю (на ранковій). Так що вибирайте самі, коли краще відправитися до церкви.

Католицький Великдень 2019: традиції та звичаї свята

Що робити з освяченими гілочками верби

Обов'язково легенько вдарте кілька разів всіх членів сім'ї освяченою гілочкою, примовляючи: «Не я б'ю, верба б'є. За тиждень – Великдень. Будь великий, як верба, а здоровий, як вода, та багатий, як земля!» Наші предки вірили, що цей ритуал обов'язково зміцнить здоров'я всіх членів сім'ї на весь рік! Після цього гілочки верби зазвичай розміщують у ікон або за іконами. У воду їх ставити не треба.

У чистий четвер потрібно дістати одну гілочку верби і до сходу сонця заварити в окропі (опустіть гілочку в 1 л окропу, проваріть 1-2 хвилини, вимкніть і дайте настоятися 10-15 хвилин). Цим відваром слід умитися і ополоснутися - такий ритуал сприяє наданню сил і здоров'я.

У день, коли печуться паски, гілочка верби також стане помічницею. Саме нею закріплюються різноманітні прикраси на пасках (голубки, квіти і т.д. з тіста). Її також можна використовувати в якості зубочистки під час запікання м'яса - оскільки всі страви, які зазвичай готують господині до Великодня, вважаються особливими, процес їх приготування теж стає не звичайним.

20 квітня - Лазарева субота. Що можна і не можна робити в цей день?

За старих часів існував ще один спосіб використання гілочок верби - для успішного зачаття. Жінці, яка не могла завагітніти, належало з'їсти десять вербових бруньок через п'ять днів після закінчення критичних днів. Сьогодні цей спосіб викликає чимало скептичних посмішок, але, врешті-решт, в це свято головне все-таки не логіка, а віра.

Гілки верби протягом року повинні стояти біля ікон. А через рік їх потрібно спалити або викинути в річку. В сміття їх викидати ні в якому разі не можна.

Що можна робити у Вербну неділю

Для Вербної неділі в старовину існувало чимало заборон. Так, наприклад, в цей день не можна стригтися чи довго розчісувати - інакше волосся стане ламким. Не можна працювати - краще залишити повсякденні турботи вже на початок Страсного тижня. Не можна веселитися в компаніях і захоплюватися алкоголем.

Тиждень перед Вербною неділею: народні прикмети

Що потрібно зробити в цей день

Накрити святковий стіл. Раніше, правда, в цей день намагалися не готувати: всі страви смажилися, запікалися, варилися напередодні - в суботу. Але це вже вам вирішувати, як зручно зробити.

Незважаючи на те, що свято припадає на Великий Піст, в цей день дозволяється до вживання риба.

І, звичайно, в цей день наші пращури намагалися присвятити час сім'ї. Відпочивайте, спілкуйтеся один з одним, і нехай у ваших стосунках панує мир і гармонія. З наступаючим вас святом!

Як у Рівному підготуватися до стильного випускного?

Народні прикмети на Вербну неділю

Освячена цього дня верба захистить ваш будинок від негативу і зла, від пожежі і повені, тому обов'язково покладіть ці гілочки біля ікони.

Часто в хлібі або булочці запікають монетку, якщо вона попадеться незаміжній дівчині - то буде швидке весілля.

Якщо в свято сонячна безвітряна погода, то літо буде дуже теплим.

Якщо у Вербну неділю тепло і немає заморозків, то літо буде дуже врожайним на фрукти.