Інспектуватимуть і паспортизуватимуть. Відтепер документ "особи", чи то пак - об`єкта, матимуть не лише люди, але й нерухомість. Експерти кажуть, від цього матимуть безліч переваг і ті, хто в цьому житлі вже живе, і ті, хто тільки збирається його купити. А для декого вбереже чималі гроші, бо такий паспорт розкаже не лише про гарну обгортку, а й те, що під нею ховається. Детальніше дивіться у сюжеті.

Цей багатоквартирний будинок почали утеплювати ще з осені. Сума - немала. Тож люди взяли теплий кредит, аби розділити ці витрати із державою. Голова ОСББ каже, спочатку витративши, потім придбають, адже в результаті зекономлять на опаленні. Та відтепер ті, хто має намір зробити так, як у цьому будинку, можуть теплий кредит не отримати, якщо відмовляться пройти енергоаудит.

Після цього будинок отримає паспорт. Чим вищий клас, зазначений там, тим будинок комфортніший для проживання і, відповідно, тим дорожчі квартири у ньому будуть на ринку нерухомості. Голова Ради голів ОСББ Рівного каже, його будинок паспорт має вже давно. А сам енергоаудит довзволяє аргументувати перед мешканцями доцільність тої чи іншої дії.

Паспорт вноситимуть у спеціальний реєстр. Відтак, покупець може одразу зрозуміти, що він купує.

Кажуть, найкраще купувати квартиру у новобудові. Мовляв, і утеплений вже будинок, і мережі справні й не даватимуть про себе знати років 20-ть, і дах не тече. От якраз енергоаудит і дозволить проаналізувати, чи дійсно краще, а чи може забудовник схалтурив - замість 15-міліметрового пінопласту вліпивши 10-ку.

Разом з тим, енергоаудит та паспортизація дасть змогу припинити хаотичне утепленя будинків.

З клаптиковим утепленням, каже Алексійчук - взагалі халепа. Адже хтозна, чи не спровокує це руйнівні процеси у будинку внаслідок перепаду температур. Бо вона значно відрізняється у теплому клаптику і у решті будинку, який залишається холодним.

Встановити пластикові вікна - ще не означає достатньої енергоефективності, каже Алексійчук. І були прецеденти.

Скупий платить двічі - про це кажуть і в Тернополі.

Енергоаудит проводити у будинках зможе не кожен, розповідають в управлінні економіки. Тож і підробки документів, коли в документі буде зазначений вищий клас, ніж є насправді - виключено.

Надійності цьому процесу надає ще й те, що результати контролюватимуть міжнародні донори, які фінансуватимуть Фонд енергоефективності, який має повноцінно запрацювати у 2019 році. Ті ж, що вже утеплилися, паспортизуються за бажанням. Для новобудов же цей процес стане обов`язковим.

Автор: Анна Хіночик, Олександр Бойко, Владислав Кругляк

Дивіться ще:

У Рівному долучилися до акції в підтримку полонених моряків [ВІДЕО]