Працівники Держпродспоживслужби в Рівненській області відібрали та дослідили 400 проб питної води за санітарно-хімічними показниками. Невідповідність вимогам ДСанПіН 2.2.4-171-10 виявили у 144 пробах (36%).

Кожна третя проба питної води, досліджена у лабораторії не відповідала вимогам державних санітарних норм і правил по вмісту каламутності, жорсткості, амонію, заліза. Крім того, у 10 пробах води виявили перевищення вмісту нітратів. Невідповідність проб питної води по вмісту нітратів реєстрували із джерел централізованого та децентралізованого водопостачання, у тому числі з індивідуальних криниць та колодязів людей - зазначили в Держпродспоживслужбі. 

За результатами проведених заходів державного нагляду на об’єктах водопостачання працівники Держпродспоживслужби підготували 58 приписів про усунення порушень та склали 16 протоколів про порушення санітарних норм на суму 5763 грн.

До органів влади, місцевого самоврядування керівників об’єктів водопостачання направили 24 інформаційні листи про дотримання вимог санітарного законодавства на підприємствах питного водопостачання та забезпечення населення доброякісною питною водою - наголосили в Держпродспоживслужбі. 

Додамо, що невідповідність питної води санітарно-епідеміологічним вимогам призводить до підвищення захворюваності серед населення на такі інфекційні захворювання, як вірусний гепатит А, черевний тиф, дизентерія, холера, ротавірусні інфекції, лептоспіроз тощо, а також хвороби, пов’язані з хімічним забрудненням води (водно-нітратна метгемоглобінемія, флюорози тощо).

Зокрема, перевищення вмісту нітратів у питній воді є небезпечними для дітей до одного року, осіб похилого віку, хворих на анемію, людей із захворюваннями серцево-судинної та дихальної системи і може бути причиною розвитку водно-нітратної метгемоглобінемії.

Читайте також: У Рівному 11 вулиць залишилися без води