Різноманітна вишивка, ткацтво, гончарство, вироби із лози, скла, бісеру та багато чого іншого. До Рівного з'їхалися народні умільці із різних куточків України. В центрі міста вони представили свої вироби. Щоб їх побачити та придбати прийшли сотні людей.

На території краєзнавчого музею та у парку на Лебединці ніде яблуку впасти. З самого ранку тут уже працюють майстри. На щорічний фестиваль "Музейні гостини" завітало чимало народних умільців. Тут можна побачити і вишиванки, книги, старовинні речі, прикраси ручної роботи, вироби із глини та дерева.

Це свято, настільки його чекають щороку, тому що дарує завжди позитивну енергетику. Завжди бачу усміхнені обличчя і завжди дивуюся наскільки у нас майстри досконало роблять свою роботу.

Товари на фестивалі майстри представили на будь-який смак та гаманець. Пан Олег приїхав із Луцька. Гончарної продукції у чоловіка чимало. Тут і глечики, і чашки, і тарілки. Виготовляє все сам.

Ця глина обробляється молоком, випалюється і стає така біла. Потім опускається у ванну із молоком і ще раз ставиться у піч при температурі 800 градусів. Глина покривається таким кольором. Це все робиться для того аби глина не пропускала вологу, - розповідає гончар Олег Бойко.

Окрім виробів для побуту, одягу і прикрас, рівняни мали змогу придбати справжні обереги. Приміром майстриня Світлана Семенюк робить ляльки-мотанки. Жінка розповідає, що вони особливі та мають магічні властивості.

Намовляю їх роблю тільки у певний період, щоб приносили у будинок добробут і радість. Якщо я роблю голову у мене завжди захисні трави. Стараюся вишивати захисні символи. Це наприклад родовий хрест, - каже майстриня Світлана Семенюк.

Найбільше людей зібралося біля молочної продукції. Бринза, вурда, сулугуні, копчений сир - це все привезли аж із Івано-Франківщини. Пані Марія постійна гостя на фестивалі.

Овече і коров'яче молоко, так, як доїмо вівці і корови все в одне засипаємо і робимо бринзу. А є така, яка стоїть два три роки або у дерев'яних діжках. Також таку бринзу виготовляємо, - розповіла пані Марія.

Фестиваль "Музейні гостини" зібрав сотні майстрів з усієї країни. Кожен дивував своїм вмінням та винахідливістю. Натомість гості насолоджувалися святковою атмосферою.
 

До теми: у Рівному тривають "Музейні гостини" (ФОТО)

Будьте з нами: Telеgram Facebook Youtube Instagram Viber