У кожній сім'є де є дітки рано чи пізно настає момент, коли потрібно віддавати малюка в садок. Як зробити так, щоб дитина легко адаптувалась до дитячого колективу, а батьки справились з усіма тривогами, які з цим пов'язані? Про це ми і поговоримо далі у статті.

Коли дитина вперше йде в дитячий садок, вона відчуває тривогу. Проте часто ще більшу тривогу відчувають батьки. Їх переповнюють сильні емоції: хвилювання, трепет, очікування. Така сімейна подія стає джерелом сильного стресу.

Адаптаційний період – серйозне випробування для малюків 2-3 років життя. Спричинені адаптацією стресові реакції надовго порушують емоційний стан дитини. У малюка відбувається серйозна перебудова всіх стосунків з навколишніми людьми, перебудова звичних форм життя. Ця різка зміна умов може супроводжуватися важкими переживаннями, зниженням мовної та ігрової активності й часто позначається на здоров’ї дитини.

Батькам важливо зрозуміти, чому дитячий садок викликає в дитини занепокоєння та чи нормально це. Перш за все, маленькі діти часто бачать у батьках джерело безпеки. Це показують численні дослідження дитячих психологів. У дітей є особливий механізм прихильності. Він полягає в тому, що під час взаємодії з батьками у них виділяється «гормон радості» окситоцин, це зміцнює зв'язок і зменшує занепокоєння. Коли ми віддаємо дитину в дитячий садок, ми змушуємо її покинути свою зону комфорту й вирушити в щось невідоме для неї. 

Навіть якщо дитина спочатку не залишається в дитячому садку весь день, вона зіштовхується з невідомими раніше труднощами. До неї висуваються нові соціальні вимоги в групі, де менше дорослих і більше однолітків. Вона змушена освоювати новий простір і підлаштовуватися під новий розпорядок. У неї з'являється багато нових занять, які вимагають уваги й концентрації. Дитині буває надзвичайно важко пристосуватися до таких умов.

Допомагайте дитині, заздалегідь починайте розповідати, що ж таке садочок, намагайтесь описувати його з найкращими емоціями, розповідати, чому так добре, чому дитині потрібно туди йти. Зазвичай, дитині легше адаптуватись до колективу у садку, якщо разом з нею у групі будуть знайомі однолітки - друзі, сусіди, двоюрідні брати чи сестри. 

Кілька рекомендацій, які допоможуть дитині пройти процес адаптації до садка швидко і без проблем.

  • Готуйте дитину до спілкування з іншими дітьми й дорослими: відвідуйте з малюком дитячі парки та майданчики, привчайте до гри в пісочницях.
  • Ходіть із малюком на свята, на дні народження друзів, спостерігайте, як він поводиться: соромиться, усамітнюється, конфліктує, б’ється чи легко знаходить спільну мову, контактує з однолітками, тягнеться до спілкування, розкутий.
  • Дізнайтеся, який розпорядок дня у групі, і наблизьте режим дитини вдома до розпорядку дня в групі.
  • Розкажіть дитинці, що позитивного є в дитячому садку (нові товариші, багато іграшок тощо). Важливо, щоб малюк не боявся, тоді йому легше звикати.
  • У жодному випадку не погрожуйте дитячим садком як покаранням за дитячі огріхи, а також за його неслухняність.
  • Відвідайте дитячий садок у той час, коли діти на прогулянці, познайомте свого малюка з вихователькою та дітьми.
  • Готуйте вашу дитину до тимчасової розлуки з вами, дайте їй зрозуміти, що це неминуче тільки тому, що вона вже велика. Налаштуйте її на позитив.
  • Кажіть малюку, що це дуже добре, що він доріс до дитсадка і став таким дорослим.
  • Не віддавайте дитину в ДНЗ у розпал кризи трьох років.
  • Не обговорюйте при дитині проблеми, які пов’язані із дитячим садком.

Як визначити готовність дитини до дитячого садка?

  • Вдома дитина почала нудьгувати, не може знайти собі заняття. Можливо, дитині час відкривати щось нове, цікаве, незнайоме.
  • На прогулянці малюк сам підходить до дітей на майданчику, намагається вступити в контакт.
  • Дитина може без проблем кілька годин на день перебувати без мами і тата.
  • Малюк може розбірливо сказати про свої потреби.
  • Ваше чадо вже доволі спритне, уміє самостійно їсти й пережовувати, миє руки й умивається, одягає і скидає з себе основні предмети одягу.

Перш ніж почнеться навчальний рік, дізнайтеся про розпорядок дня в дитячому садку, продумайте, хто, крім вас, може відводити дитину й забирати в кінці дня. Чим ретельніше ви продумаєте всілякі ситуації, тим менше ви будете хвилюватися за дитину. Коли ви приводите дитину в дитячий садок, кожного разу говоріть, що ви заберете її ввечері. Для дитини це дуже важливо. Завжди підбадьорюйте її і бажайте гарного дня.

Перші тижні варто водити дитину в садок на кілька годин. Подбайте про те, щоб при першому відвідуванні закладу хтось із батьків побув разом з дитиною. Поступово час перебування дитини у садку потрібно збільшувати. 

І пам'ятайте, кожна дитина - індивідуальна, з своїм особливим характером і звичками. Комусь для адаптації потрібно тиждень, комусь кілька днів, а деякі дітки можуть і через місяць протестувати походи в садок. Звертайте увагу на усі деталі, усі скарги, приділяйте максимум уваги дитині в період адаптації і все у вас вийде. 

Читайте також: 5 методів лікування дітей народними засобами від американського педіатра

Будьте з нами: Telеgram Facebook Youtube Instagram Viber