Навіть в самих дружних сім'ях трапляються сварки і конфлікти. Як бути, якщо дитина стала свідком конфлікту між батьками?

ПРАВИЛА СІМЕЙНИХ СПОРІВ

Потрібно навчитися сваритися правильно, конструктивно. І тоді це будуть не скандали, а ті самі суперечки, в яких народжується істина і, що ще важливіше, не вмирає любов. Десять нескладних правил допоможуть пережити непрості періоди, які час від часу зустрічаються в житті будь-якої сім'ї, з найменшими втратами. Деякі з них підходять для використання в ході будь-яких конфліктів, інші ж сформульовані психологами саме з урахуванням присутності дітей.

1. Не «ти», а «я»!

В ході суперечки обов'язково використовуйте тільки так звані «я-повідомлення». Може здатися, що між репліками «Ти знову забув купити картоплю!» І «Мені важко без гарніру, а макарони вже набридли» немає ніякої різниці. Але спробуйте використовувати подібні «я-повідомлення», і ви переконаєтеся, що вони опонентами сприймаються з набагато меншим роздратуванням. Якщо трохи потренуватися, то незабаром замість сердитих слів: «Ти витратив півзарплати на нову гуму!» - можете не моргнувши оком дипломатично помічати: «Я боюся, що нам нема на що буде купити продукти». І завдяки цим формулюванням помітно знизите градус напруги під час конфліктів.

2. «Я тебе чую».

Слухайте один одного, щиро намагайтеся зрозуміти, демонструйте увагу до слів, переживань, емоцій, а не крижану презирливу байдужість. Пам'ятайте, що перед вами рідна людина, з якою ви не збираєтеся стати найлютішими ворогами на все життя. Просто сталося непорозуміння. Тому обов'язково виявляйте готовність почути.

3. Тут і зараз.

Уникайте фраз типу: «ти все життя мені ...», «і ось так кожен раз ...», «ніколи ти не ...». Конфлікт виник через якусь конкретну причину? Ось її і обговорюйте. Не повинно бути сварок за принципом «згадати все». Як би не хотілося заглибитися в нетрі сімейної історії, по шляху пом'янувши недобрим словом ще й рідних, не дозволяйте собі опускатися до цього.

4. Діти поруч.

Під час сімейних сварок не можна ігнорувати дитину. Конфлікти лякають дітей. У такі моменти вони намагаються звернути на себе увагу: кидаються до батьків, плачуть. Не відштовхуйте дітей, не робіть вигляд, що їх немає поруч.

5. Приниження і образи.

Не допускайте зневажливих, зневажливих висловлювань на адресу один одного. Ви помиритеся, але осад залишиться. Причому як у вас самих, так і у ваших дітей. Їм чути образливі слова дуже боляче, а спогади про подібну поведінку батьків залишаються надовго, якщо не назавжди.

6. Без перетягування каната.

Спроби одного з учасників конфлікту залучити дитину на свою сторону повинні бути виключені. Малюк ніжно любить обох батьків, ототожнює себе і з мамою, і з татом, для нього подібний вибір не просто болісний - часто неможливий! Використовувати малюка в якості спортивного снаряду «канат» нечесно і жорстоко. Вимагати від нього зробити вибір - неприпустимо. І вже тим більше не варто ображатися на цей вибір: «Ах, ти шкодуєш тата, а не мене! Значить, ти мене не любиш!» або або пригадувати йому це згодом.

7. Не для дитячих вух.

Існують теми, обговорювати які можна тільки за закритими дверима. Проблеми в інтимних відносинах, навіть якщо спочатку зовсім не вони були причиною конфлікту, а просто спливли в ході сварки як вбивчих аргументів, згадувати при дитині не можна. І крапка. Ця тема не для дитячих вух, навіть якщо батькам здається, що малюк нічого ще не розуміє. Виникла спокуса ввести в бій «важку артилерію», щоб остаточно розбити «противника»? Згадайте про те, що ви не тільки подружжя, але і батьки маленького чуда, яке злякане тулиться десь поруч.

8. За відсутності об'єкта виховання.

Обговорювати питання виховання при об'єкті цього самого виховання невірно. Особливо якщо питання дійсно важливе і принципове, а погляди у батьків різні і їм багато про що доводиться сперечатися. Робіть це віч-на-віч. Якщо ж уникнути такого діалогу, коли поблизу діти, не вдається, намагайтеся не допустити розвитку конфлікту. Наступіть на горло власній пісні і погодьтеся з позицією чоловіка або дружини. Пізніше у вас ще буде можливість обговорити все без чад поблизу і навести доводи на підтвердження своєї позиції в більш спокійній обстановці.

9. Вербально і тільки так.

Яким би спекотним не був спір, як би далеко все ні зайшло, є правило, яке порушувати не можна ніколи: НІЯКОГО рукоприкладство! Ні один до одного, ні до дітей, навіть якщо вони плутаються під ногами і заважають батькам сваритися з захватом і повною самовіддачею.

10. Свідки світу.

Дуже важливо, щоб батьківська сварка закінчилася примиренням на очах дітей. І не формальними сухими фразами крізь зуби, а щирими і від душі. Заспокоїлися або щосили намагаєтеся зробити це? Посміхніться, обійміть один одного і дітей, поцілуйтеся. Так і примиритися буде простіше, і малюки швидше відійдуть від пережитого страху, відчують, що світ не руйнується, а буря була хоч і лякає, але недовгою і без серйозних наслідків, і отримають досвід мирного вирішення конфлікту.

Читайте також: Булінг: що це таке і як допомогти дитині