Рівненський полігон не єдиний, на якому відбулась жахлива трагедія, яка забрала життя військовослужбовців. Український міномет "Молот" від самого початку його існування переслідують різного роду негаразди та неприємності.

В середу, 11 липня, представники Міноборони та експерти провели слідчий експеримент з мінометами “Молот” на Рівне нському полігоні, щоб встановити причину розриву на навчаннях 6 липня.

Зокрема, на полігоні був присутній директор Київського науково-дослідного інституту судових експертиз. Крім нього експеримент відвідали: заступник міністра оборони, народні депутати, радник Президента Юрій Бірюков, представники заводу "Маяк" (який виробляє міномети "Молот").

Для експерименту Міноборони виділило два міномети “Молот” з тієї ж заводської партії, що і міномет, який спричинив загибель військовослужбовців на полігоні Рівне нщини.

Журналістка Ольга Решетилова, яка раніше займалася темою якості мінометів “Молот”, написала у “Фейсбуці”, нібито експерти зробили висновок про помилкове подвійне заряджання:

“Два підриви мінометів відбулися. Відразу після слідчих та експертів на місце підриву пішли командуючий ОК «Захід» Павлюк, заступник міністра Павловський, радник Бірюков. Понятих попросили підійти через 15 хвилин. По телефону вже хтось комусь доповідає: «Двойное! Один в один как было!» Без експертиз і висновків. Вже один в один”

Після завершення експерименту з мінометом "Молота" експерти представили журналістам три можливих версій розриву міномета.

"Перша версія - це безпосередньо людський фактор (подвійне заряджання міномета). Друга версія - це неналежний технічний стан самого міномета. І третя версія - це неналежний технічний стан міни, яка заряджала в міномет", - розказав військовий прокурор Рівне нського гарнізону Юрій Табака.

Матеріали отримані в ході експерименту направлять в Київський науково-дослідницький інститут судових експертиз.

Трагедія на Рівне нському полігоні - це не перший випадок розриву міномета "Молот". У 2016 році такий самий міномет розірвався на Широколанівському полігоні, на Миколаївщині. Тоді 1 військовий загинув та 10 було поранено.

Згодом повідомили, що ЗСУ знали про несправність цього міномету. За два тижні до трагедії командир одного з мінометних підрозділів писав про проблеми у пояснювальній записці. Можна звернути увагу на те, що міномет який розірвався на Широколанівському полігоні був отриманий у Рівне нській області.



pic

Ольга Решетилова неодноразова намагалась звернути увагу на проблеми зі зброєю. На своїй сторінці у соціальній мережі вона написала:

"Вже неодноразово пробували привернути увагу до того, що з «Молотами» є проблема. Експерти-металознавці стверджують, що марка сталі в стволі не відповідає технічним характеристикам, вона м‘якша, ніж це повинно бути. Для того, що це з‘ясувати напевно, треба елементарно провести матеріалознавчу експертизу."

Також вона наголосила, що всі міномети "Молот" передавались в підрозділи поспіхом. При цьому при передачі молотів вилучалися старі надійні радянські 2Б11 «Сані». Як стверджували всі без виключення мінометники, Сані могли ще кілька років спокійно прослужити. Але тепер незрозуміло, де вилучені старі міномети поділись та що з ними зробили.

Видання BIHUS.info у 2016 році розібралось з цим питанням, та знайшли куди поділись старі міномети (принаймні їх частина). Вони встановили, що міномет вартістю півмільйона гривень мав бути оснащений іноземним прицілом MUM 706 M, однак армія отримала лише два міномети з такими прицілами, решта були укомплектовані старими прицілами 1940-х років – МПМ-44М.

Іншу точку зору відстоює мінометниця Валерія Бурлакова, яка працювала з "Молотами" в зоні АТО.

"Насправді розриваються міномети частіше, ніж це стає загальновідомим. Попередній розрив перед Рівне нщиною був нещодавно на фронті. … Я працювала з трьома "Молотами" в різних місцях, вижила, і не розумію, як це – там "метал поганий", і тому вони розриваються, а в нас метал був такий самий, але не розривалися? І при цьому радянські міномети теж розриваються інколи, хоча метал чудовий? Про це, мабуть, мають говорити фахівці, а не просто користувачі. Але тим не менш...", – написала вона у Facebook, пояснивши багато нюансів роботи мінометника.

Але для всіх українців тема з молотом настільки "накипіла", що кожен шукає свою правду. Варто зазначити, що український важкий 120-мм міномет М-120-15 "Молот" (аналог радянського 120-мм міномету 2Б11 "Сані") всю дорогу переслідують трагічні неприємності. За весь час його експлуатації загинуло, за різними даними, від 10 до 18 українських військовослужбовців.

Тепер, поки всі чекають офіційних результатів експерименту, можна згадати, що за результатами розслідування попередніх випадків, жодного разу не було підтверджено, що вибух ставався саме через несправність техніки. Винуватцями завжди визнавались або самі загиблі військовослужбовці, або ж несправні боєприпаси.