Нові дослідження показують, що на Рівненщині вміст радіації в молоці перевищує припустиму норму в п'ять разів. Це ((http://www.exeter.ac.uk/news/research/title_663662_en.html)(дослідження)) зробили вчені з дослідницьких лабораторій Грінпіс в Університеті Ексетера та Українського інституту сільськогосподарської радіології.

"Через більше ніж 30 років після Чорнобильської катастрофи люди й досі час від часу зазнають впливу радіоактивного цезію зі споживанням харчових продуктів, у тому числі молока місцевого виробництва у регіонах України, які постраждали від Чорнобильської аварії", - розповідає доктор Ірина Лабунська з дослідницьких лабораторій Грінпіс.

В травні цього року було досліджено 146 проб молока приватного сектору з «північних районів» області на вміст цезію-137.

*Цезій-137 – радіоактивний нуклід хімічного елемента. Утворюється переважно при поділі ядер в ядерних реакторах і ядерній зброї.

При нормі 100 БК/л перевищення діючих нормативів мало місце у 23 пробах молока. А саме:
- Зарічненський район — з 22 проб не відповідало 5 (села Борове, Млинок, Лисичин);
- Дубровицький район — з 39 проб не відповідало 7 (села Шахи, Черемель, Лугове, Біле);
- Рокитнівський район — з 51 проби не відповідало 11 (села Переходичі, Вежиця, Заболоття).

А от в молоці Березнівського та Сарненського районів не було зареєстровано перевищень радіоактивної сполуки цезію.

Експерт стверджує, що рівень забруднення ґрунту в дослідницьких зонах не дуже високий, але радіоактивний цезій продовжує накопичуватись у молоці та інших продуктах. Так місцеві жителі хронічно зазнають радіоактивності, що становить небезпеку для всього організму, особливо серед дітей.

Також дослідники говорять, що потрібно вживати деяких простих захисних заходів, щоб знизити рівні радіаційного опромінення. До них належать застосування цезієвого сполучної речовини – "Ферроціна".

Якщо не запроваджувати ніяких дій, експерти попереджають, що забруднення молока буде як і раніше перевищувати норму в Рівне нській області до 2040 року.

"Український уряд ухвалив деякі з цих заходів в минулому, але це припинилося в 2009 році, – говорить доктор Лабунська. – Необхідно провести державний і міжнародний моніторинг, а також допомогу людям, які постраждали від цього випромінювання. Ця ситуація також має виступати в якості попередження і нагадування про те, як довго може бути спадщина ядерних аварій".