Наприкінці 90-х -початку 2000-х чимало дитячих садків було значно більше, аніж дітей, тож приміщення перепрофілювались. Тепер же ситуація змінилася, отож місць у садочках катастрофічно бракує. Спеціальна комісія Рівнеради планує вивчити стан довгобудів дитячих садків у Рівному, ситуацію із можливістю відкриття дитячих садочків, а також вартість навчання дітей у цих садочках.

За словами заступника начальника Рівне нської міського управління освіти Катерини Сичик, нині у місті працює 35 дошкільних навчальних закладів та один відомчий - поліції. До слова, правоохоронці звернулися із листом, аби місто його прийняло. Нині у садках навчається майже 11 з половиною тисяч діток.

- від 0 до 6 років у місті понад 20 тисяч дітей. І в електронну чергу на місце у дитячому садочку стають ледь не з народження, але є кілька нюансів: держава платить мамі по догляду за дитиною до 3 років, а діти у садочку здебільшого з 2 років, отож маємо невідповідність. Окрім того щороку у садочку лишається по 250 діток, які мали б іти у школу, але не йдуть. А це фактично один дитячий садок. Тож можливо варто розробити якісь регуляторні акти, які б допомагали урегулювати ці питання.

За 6 останніх років було відкрито майже два десятки додаткових груп та два дитячі садки.



pic

За словами Катерини Сичик, нині є садки, які не використовуються, тобто використовуються не за призначенням. Наприклад, садок #17 на вул. Соборній, на відновлення якого треба 13 мільйонів, на Дубенської - дитячий садок, який потребує 21 мільйона для відновлення, є довгобуд на Північному, на який теж потрібно чимало коштів. А от з відкриттям приватних дитячих садків у місті проблема, хоч, каже пані Сичик, для сприяння цього навіть є рішення міської ради.

Окрім того, за словами пані Сичик, за законодавством забезпечення дошкільною освітою обов'язкове з 5-річного віку: фактично - соціалізації і підготовка дитини до навчання у школі.

Іще одна проблема - це діти, які мають місце у садочку, але не відвідують їх, кажуть освітяни. Тож шукають можливість впливу на батьків таких діток, аби вони або відвідували садок, або відмовлялися від місця, які можуть займати інші.

- Дубенська, 64 там є ще один садочок, це теж може бути наш заклад. Там знаходиться обласна установа, треба звернутися до облради з проханням повернути нам цей заклад, - пропонує член комісії Роман Стасюк.

Також він пропонує звернутися до бюджетної комісії, з пропозицією виділити 150 тисяч гривень на проведення експертної оцінки стану недобудованого дитячого садку на Північному.

Та от чи варто об'їздити усі дитячі садки міста, члени комісії засумнівалися. Пропонують або обмежитися інформацією від управління освіти, або обрати лише кілька садків, або поїхати лиш по недобудований садочках.



pic

Врешті члени комісії на наступне засідання чекають від управлінь освіти, земельних відносин та інших інформацію щодо народжуваності в місті, стану навчальних закладів, а також фінансування дошкільних навчальних закладів.