В травні NASA буде проводити семінар спеціалістів по соціальних питаннях, до якого буде залучений рівненський вчений - Василь Тарас.

" Я спеціалізуюсь на міжнародних трудових колективах: міжнародна психологія, менеджмент. В цій групі будуть також люди, які спеціалізуються на стресових ситуаціях, конфліктах, комунікації і інших соціальних питаннях. Мене запросили тому, що як група яка буде летіти на Марс, так і група підтримки тут на Землі буде з різних країн, напевне навіть люди будуть одночасно в різних країнах, відповідно мої знання пригодились космічній програмі", - розповів Василь у програмі "Пробудись" на телеканалі НЛО TV.

Більшість своєї освіти Василь отримував не в Україні, але ту, що він отримав на батьківщині, за його словами, була доброї якості. Школу вчений закінчував в Німеччині, потім вчився в технічному вузі в Рівному там і отримав ступінь спеціаліста. Свій магістерський ступінь він отримував в Техаському університеті в Далласі. Докторський ступінь отримував в університеті Калгарі в Канаді. Перший диплом Василь отримав в Україні, тому вважає, що основну базу знань отримав саме на батьківщині і саме тут отримав "путівку в життя".

Також вчений розповів, які проблеми можуть виникнути в учасників місії: "Місія на Марс це приблизно 9 місяців в одну сторону, приблизно 500 днів на Марсі. буває раз в 15 років так, що Марс максимально наближений до Землі тому можна полетіти з однієї планети на іншу з мінімальними витратами. Назад летіти можна лише через 500 днів, тому місія буде тривати десь 3 роки. Відповідно скільки б там людей не було, це буде мала група в обмеженому просторі, тому може бути багато конфліктів. До 2025 року вони хочуть висадити людей на астероїд, до 2035 року перших людей на Марс, а в 2050 році планують відправити людей з квитком "в одну сторону".

Сам Василь не має бажання летіти на Марс так, як розповідає, що йому більше подобається Земля.

Довідка: Космічне агентство NASA вирішило залучити до проекту щодо колонізації Марса українського дослідника Василя Тараса. Він повідомив, що NASA необхідні експерти із соціальних дисциплін, які спеціалізуються на стресах, конфліктах, груповій динаміці та психології.

Дослідник повідомив, що спеціалістів попросили підготувати та викласти свої ідеї щодо того, які проблеми соціально-культурного характеру можуть виникнути серед астронавтів.