Скороминущий ягідний сезон розпочався. Ціна, щоправда, ока поки не милує - кілограм полуниці на рівненських ринках в середньому півтора десятка гривень, зате колір, аромат і смак ... ніби проситься: купи. Але як щодо нітратів та іншої хімії?

Від 13 гривень за кілограм до 23-х. Такі нині ціни на полуницю. На рівненських ринках за останній тиждень літньої ягоди побільшало. Іноземної, з Польщі, вдень з вогнем вже не знайти. Переважно червону городню ягоду до Рівного привозять із сусідніх районів, хоча є й із Закарпаття. Але перевіркою в лабораторії продавці полуниці в більшості випадків нехтують.

Утім знайти полуницю із документами таки вдалося. Несемо куплену ягоду на експертизу. В лабораторії над полуницею проводять радіологічне та органолептичне дослідження.

На вміст нітратів в обов'язковому порядку полуницю не досліджують: цього не передбачають гранично-допустимі норми Міністерства охорони здоров'я, ягоду не включили до переліку. Але все ж їхня кількість цікавить лаборантів. Натираємо полуницю на тертці, додаємо реактиви, чекаємо дві хвилини. На апараті результат дослідження: 13 міліграм на кілограм.

Перша полуниця цього сезону рівнянам не смакує. Та й вибирають ягоду за зовнішнім виглядом, а висновками лабораторії не цікавляться. Лаборанти у свою чергу закликають рівнян обов'язково цікавитися висновками щодо вмісту токсинів у полуниці. Аби не стати жертвами отруєнь.