"Ми запалили тільки іскорку бажання у людей вирішувати свої проблеми". Так охарактеризувала перші результати проекту "Місцевий розвиток, орієнтований на громаду", керівник програми розвитку ООН в Україні Рікарда Рігель. Упродовж двох днів вона оцінювала перший досвід роботи місцевих селян у рамках проекту. На який, до речі, Євросоюз виділив 400 тисяч доларів. Про перші кроки у розвитку села на Рівненщині – знає Юліана ТЕТ.

Хто працює – тому допомагають. За таким принципом втілюється у селах Рівне нщини проект "Місцевий розвиток, орієнтований на громаду" за сприяння ООН та Євросоюзу. Оцінити перші кроки у підвищенні якості життя на селі до області завітали керівники проекту. Результатами лишились задоволені.

"Мені приємно, що від нас знадобилося лише невелике фінансове втручання. Ми запалили у людей бажання самим вирішувати свої проблеми, були тільки каталізатором у цьому процесі".

Однак пані Рігель зазначила: співпраці з громадами заважає бюрократія.

"Перешкодою втілення проекту також стала велика кількість документації, яка потрібна, аби отримати дозвіл працювати з об’єктами соціальної інфраструктури: такі як садочки, школи тощо. Але ця документація просто необхідна, щоб ці відреконструйовані об’єкти врешті можна було повернути на баланс місцевих громад".

Незважаючи на це, 22 районні громади вже успішно освоюють отриманні кошти. Більшість із них стосуються енергозберігаючих реконструкцій у дитячих садочках, школах та медичних закладах. Варто відзначити, що такі міні–проекти співфінансуються з районних бюджетів та ще й самими селянами.

Крім того, сьогодні підписали меморандум на розробку ще п’ятьох проектів у Сарненському та Гощанському районах.

Загалом профінансувати планують 40 різних проектів. Іноземці обіцяють: перші 400 тисяч – не кінець, аби бажання "дружити" і у місцевих чиновників було.