Президент підписав законопроєкт №10062 «Про внесення змін до деяких законів України», що регулює взаємодію єдиного електронного реєстру військовозобов’язаних з іншими державними реєстрами, уможливлює прискорене отримання статусу учасника бойових дій, а також створення електронного кабінету військовозобов’язаного тощо. Про це інформують в Міністерстві оборони України.

Законопроєкт 10062 — це величезний крок для революційних змін в армії. Завдяки цифровізації сервіси для військовослужбовців та військовозобов'язаних стануть простішими, а наші військові IT-системи можна буде розвивати більш гнучко. Я впевнена, що інновації та зручні сервіси здатні кардинально змінити українське військо, — зазначила Катерина Черногоренко, заступниця Міністра оборони України.

Що ж змінює законопроєкт, який підписав Президент?

  • Можливість створення електронного кабінету військовозобов'язаного. Громадяни зможуть вносити зміни у свої персональні дані. Наприклад, доповнити інформацію про освіту чи знання іноземних мов.
  • Створення застосунку для військовослужбовців Армія+ — першими функціями стануть електронні рапорти, база знань, зворотний зв'язок. Запуск бета-версії застосунку запланований на літо 2024 року.
  • Україна зможе розміщувати свої ІТ-системи у хмарах країн-членів НАТО. Це посилить кіберзахист, покращить обмін даними з партнерами. Міноборони зможе самостійно визначати, які міжнародні стандарти у сфері безпеки інформації застосовувати для військових систем.
  • Удосконалення взаємодії реєстру «Оберіг». Взаємодія з іншими реєстрами розширить перелік відомостей про військовозобов'язаних. Громадянам не потрібно буде збирати купу документів для ТЦК.
  • Отримання статусу УБД. Законопроєкт створює підґрунтя для повної цифровізації процесу надання статусу учасника бойових дій. У деяких випадках статус надаватиметься автоматично — без участі комісії.

Це фундамент для подальших змін. Міноборони далі працює над тим, щоб змінити законодавство так, щоб цифровізація стала неминучою і комплексною — від послуг для військовослужбовців до розвитку IT- систем, — доповнила Катерина Черногоренко.