Якщо за взуттям не доглядати, або робити це неправильно, воно швидко втратить свій вигляд, зноситься, — й доведеться купувати нову пару раніше, ніж планували. У цій статті ми зібрали поради, які допоможуть вашим кросівкам, чоботам, туфлям прослужити якнайдовше.

Як правильно знімати взуття, щоб воно прослужило якомога довше?

Звичка швидко стягувати взуття з однієї ноги, використовуючи стопу іншої, пошкоджує та деформує його. Воно не лише втрачає форму, але й може почати натирати, спровокувати криваві мозолі.

Щоб цього не сталося, взуття треба знімати правильно :

  • Якщо виріб має шнурки, блискавки, спочатку обов'язково розшнуруйте їх або розстебніть.
  • Не тягніть чоботи силою та не тисніть на задню частину. Обережно зніміть, тримаючи рукою за задник або бокові сторони.
  • Якщо у вас взуття, що охоплює гомілку, наприклад, черевики чи високі кеди Converse, коли знімаєте, уникайте згинання задника.

Щоб швидко й без проблем зняти чоботи, туфлі, черевики чи кросівки, скористайтесь спеціальною ложкою. Це допоможе зберегти форму, особливо якщо виріб на високому каблуці або охоплює гомілку. Також ложка дозволить запобігти пошкодженню матеріалів, фурнітури, декоративних елементів.

Де правильно зберігати взуття, щоб воно служило якомога довше

Подбайте про правильне зберігання взуття. Не залишайте мешти на підлозі, де на них можна наступити й пошкодити. Ліпше поставте на спеціальну полицю або покладіть в оригінальну коробку чи органайзер. Не кидайте одну пару на іншу, інакше взуття деформується. 

Для зберігання оберіть сухе місце, щоб уникнути появи плісняви, неприємного запаху усередині взуття. Простежте, щоб воно не знаходилося поблизу радіаторів та інших джерел тепла, які здатні пошкодити підошву, матеріал верху.

Не забувайте чистити взуття, щоб воно довго зберігало свій вигляд

Культове взуття adidas Samba, як і будь-яке інше, чистити треба кожного разу, коли повертаєтесь додому з вулиці. Інакше бруд та пил накопичуватимуться на поверхні. Це призведе до пошкодження матеріалу та зіпсує його вигляд, сприятиме розвитку бактерій та грибків, появі неприємного запаху.

Як правильно чистити взуття:

  • Кожного разу, як повертаєтесь додому, протирайте виріб за допомогою м'якої щітки або губки. 
  • Використовуйте лише якісний засіб для чищення, що підходить саме для того матеріалу, з якого зроблений верх (для шкіри, замші, текстилю). 
  • Чистить не лише верхню частину, але й підошву. Видаліть каміння та інші забруднення, що могли залишитися після прогулянки. 
  • Наостанок протріть виріб сухою губкою або м'якою тканиною, щоб видалити залишки води та засобу для чищення. Дайте взуттю повністю висохнути, при цьому тримайте його якомога далі від радіаторів, сонячного проміння.

Звертайте увагу на інструкції виробника щодо догляду за конкретним видом взуттям. Деякі матеріали вимагають специфічних методів чищення, яких варто притримуватись.

Як правильно сушити взуття, щоб воно служило якомога довше

Щоб виріб не зіпсувався, його варто сушити природним чином. Найпростіший спосіб — зняти устілку та набити газетою. Через 10 хвилин мокрий папір треба замінити на новий, й так проробити декілька разів. Це дозволить не лише швидко висушити чоботи чи кросівки, але й зберегти їх форму. 

Уникайте сушіння взуття у пральній машині, на радіаторі, оскільки так ви ризикуєте серйозно пошкодити підошву чи верх, — і виріб доведеться нести в ремонт або викинути.

Вчасно ремонтуйте взуття, щоб воно служило якнайдовше

Одразу віддайте модель у ремонт, як тільки зауважили невеликі пошкодження (розриви тканини, швів, відклеювання підошви). Невелика дірка в районі першого пальця вже за кілька днів може досягти таких розмірів, що доведеться купувати нову модель. Своєчасний ремонт дозволить запобігти поширенню проблеми й значно продовжить термін служби виробу.

Це прості, але дуже дієві поради. Будете їх дотримуватися — збережете взуття в хорошому стані й носитимете роками.