Народні прикмети 24 лютого / Фото: pixabay.com
24 лютого в православному календарі перше і друге віднайдення голови Іоана Предтечі.

ЯКИЙ СЬОГОДНІ ДЕНЬ ЗА ЦЕРКОВНИМ КАЛЕНДАРЕМ

Святий Іоанн Предтеча, відомий також як Іоанн Хреститель, був важливою постаттю в християнській історії. Його життя було пов’язане зі служінням, пророцтвом та підготовкою до приходу Ісуса Христа. Після усікновення голови святого Іоанна, його тіло було поховане учнями в місті Севастії. Чесна голова була схована Іродіадою в безчесному місці. Це було перше знайдення голови святого.

Благочестива Іоанна, дружина царського урядника Хузи, таємно взяла святу голову. Поклала її в посудину і поховала на Оливній горі, в одному з маєтків Ірода. Через багато років маєток цей перейшов у володіння побожному вельможі Інокентію, який став будувати там церкву. Він і знайшов голову вдруге.

НАРОДНІ ПРИКМЕТИ І ТРАДИЦІЇ

  • Багато снігу і холодно — кучугури будуть лежати ще й в квітні.
  • Сніжна погода — до холодного Великодня.
  • Теплий день — таким буде і квітень.

ЩО НЕ МОЖНА РОБИТИ

Наші предки вірили, що не можна запалювати вогнище, адже в ньому може згоріти і ваше щастя. Також жінкам та дівчатам заборонялося заплітати волосся — можна вплести біди.

ЩО МОЖНА РОБИТИ

Іоану молилися, щоб він позбавив людину від головного болю, тому що святого обезголовили. А ще просили про здоров'я дітей, захист урожаю на городі. А ще наші предки робили годівниці та шпаківні, щоб птахи мали, де селитися та їсти.