Яке воно життя в Антарктиці? До Рівного завітали полярники станції «Академік Вернадський». Вони представили унікальну фотовиставку. Про традиції та життя на полюсі далі у сюжеті.

Рівнянин, Павло Тарасович був в одній з перших експедицій на Антарктичну станцію "Академік Вернадський", яка відбувалася ще у 2000-2001 роках. Там він провів 12 місяців. Каже діставатися туди було важче ніж на теперішній час, проте спогади залишилися на все життя.

Разом із колегами Павло презентував у Рівному унікальну фотовиставку. Приурочена 28-ій річниці відколи Україна належить до «елітного клубу» антарктичних країн та проводить самостійні дослідження на крижаному континенті.

Зазвичай одна експедиція триває рік. Юрій полярник-рекордсмен був у семи експедиціях. Вперше побував на крижаному континенті у 2009 році, а ось остання вже під час повномасштабного вторгнення. Чоловік каже, що станція для дослідників наче міні місто, де в кожного під час досліджень є і інші обов'язки.

Та попри наукові дослідження, відкриття, та інші обов'язки у полярників є і свої традиції та вільний час.

Повномасштабне вторгнення зачепило і станцію академіка Вернадського. А саме повпливало на українську антарктичну програму, і розвиток досліджень, що відбувся за останні роки. Багато учасників які були в експедиціях, зараз несуть службу у лавах ЗСУ.

Ще більше про життя полярників можна дізнатися у фотовиставці, яка діє у рівненській обласній бібліотеці. Унікальні світлини будуть доступні до 8 березня. Вхід вільний.