Послуги лікарів первинки стають усе популярнішими серед пацієнтів. За останні три місяці основними причинами звернень є отримання вакцини, кашель, потреба у профілактиці певних захворювань та адміністративні процедури.

У Рівненській області працює 800 лікарів первинної допомоги: це сімейні лікарі, терапевти та педіатри. Із них 47 лікарів мають свою приватну практику.

Отримати медичну допомогу на первинній ланці можна у 99 медзакладах Рівненщини.

Загалом більше 1 млн жителів Рівненської області вже обрали свого лікаря та уклали з ним декларацію. З лікарями-ФОП декларацію уклали понад 43 тисячі пацієнтів. У приватних центрах сімейного лікаря, терапевта та педіатра обрали понад 27 тисяч жителів області. Всі послуги приватників, які мають договір з НСЗУ, безоплатні для пацієнта.

Перелік безоплатних послуг, які надають сімейні лікарі, терапевти та педіатри чітко визначений і включає: консультації з метою профілактики та контролю основних захворювань, базові дослідження та аналізи, вакцинацію згідно календаря щеплень, створення електронних рецептів на “Доступні ліки”, інсулін та електронних направлень на проведення досліджень чи лікування та ін.

Навантаження на лікарів первинної медичної допомоги велике. Тільки у 2021 році лікарі первинки у Рівненській області:

  • виписали понад 1 млн направлень - а це 58% від всіх направлень виписаних у області;
  • обстежили 204 тисячі пацієнтів;
  • створили понад 319 тисяч електронних рецептів на "Доступні ліки" пацієнтам із хронічними захворюваннями.

"Останнім часом навантаження на лікарів первинки дуже зросло. Причина - зростання захворюваності на COVID-19 та вакцинальна кампанія. Крім того, саме до сімейного лікаря мають звертатися пацієнти, коли у них виникають проблеми зі здоров’ям. Лікар призначить необхідні обстеження та за потреби - консультацію у вузького спеціаліста. А також випише довідку чи рецепт на "Доступні ліки".

За інформацією пресслужби НСЗУ

Читайте також: Дозвіл на проведення клінічного дослідження: навіщо перед вакцинацією проти COVID-19 підписувати згоду?