Морква
Щоб отримати велику, солодку моркву, яка буде довго зберігатися, потрібно правильно і вчасно підгодовувати рослини на грядці. А ще - знати кілька простих правил догляду.

 Морква дуже чуйна на розпушування, тому після появи перших сходів відразу ж проводять перше розпушування міжрядь, поєднуючи його з прополкою.

 
До проріджування сходів приступають при появі першого справжнього листочка, залишаючи рослини на відстані 2-3-х см один від одного. Попередньо сходи рясно поливають. Остаточне проріджування проводять через 20-30 днів після першого, доводячи відстань між рослинами вже до 5 см. Відбраковані рослини відразу ж прибирають, оскільки їх запах може залучити морквяну муху.
 
Хороший ефект дає мульчування міжрядь одразу після проріджування - в результаті відпадає необхідність в частих розпушуваннях.
 
 
Обов'язкові регулярні рясні поливи моркви - нерегулярні поливи ведуть до розтріскування коренеплодів.
 
Окремо варто також сказати про головного шкідника морки — морквяна листоблошка, через яку листя у уражених рослин скручуються і деформуються, черешки коротшають, а коренеплоди виростають дрібними, твердими і несмачними. Відлякують морквяну муху запахи селери, петрушки, цибулі та часнику, тому традиційною рекомендацією вважається вирощування моркви і цибулі в змішаних посадках (наприклад, 4 лунки моркви, 4 лунки цибулі і т.д.).
 
Чим підгодувати моркву
 
Тут все залежить від ступеня родючості грунту і конкретних погодних умов. Тому варіанти підгодівлі можуть бути різними. При підготовці грядок варто вносити на них готовий компост шаром 5 см.
 
Для формування коренеплоду морква потребує достатньої кількості макро- і мікроелементів, в першу чергу калію і фосфору. Важливо також надходження магнію, а ось азот у великих кількостях шкодить урожаю: морква нарощує потужне бадилля, а коренеплоди залишаються дрібними, приймають потворну форму і, що найнеприємніше, накопичують нітрати - сполуки азоту, шкідливі для здоров'я людини.
 
При підгодівлі моркви можна використовувати настій коров'яку (1:10) або курячого посліду (1:20) в кількості 5 л на м2. Хороше джерело додаткового калію - деревна зола.
 
 
Ніколи не вносьте добрива в сухий грунт - це призводить до опіків і загибелі коренеплодів. Всі підгодівлі, в тому числі рідкі, вносяться тільки після рясного поливу.
 
Бувають ситуації, коли поживні речовини погано засвоюються з грунту або внесені в недостатній кількості, тому морква «голодує». Помітити це можна за станом бадилля: без видимих ??причин воно зупиняється в рості, стає крихким, жовтіє або буріє, лягає. Якщо висмикнути одну морквину, то видно, що коренеплід не розвивається, нерівномірно забарвлений або має неприродну консистенцію. Можна спробувати врятувати ситуацію позачерговою підгодівлею.
 
Іноді морква страждає від нестачі бору - цей елемент дуже важливий для коренеплодів. Допомогти може підгодівля розчином борної кислоти (6 г на 10 л води, на площу 10 м2)