Їх розкупили ще минулого тижня. Відпускають експрес-тести вітчизняного виробника у в обласному центрі лише в трьох аптечних мережах. Щоправда за лічені дні їх розібрали. Придбати такий тест можна і в інтернеті. Ціна від 400 до 500 гривень. Однак медики не радять робити ескпрес-тест на коронавірус самостійно. Чому так і чи варто витрачати кошти за швидкий тест, якщо точного результату він не дає.

Знайти експрес-тести на виявлення коронавірусної інфекції у Рівному неможливо.

Три аптечні мережі закуповували ці тести. Вони вже реалізовані станом на сьогодні в аптеках тестів немає, - каже начальник ДС з лікарських засобів та контролю за наркотиками у Рівне нській області Сергій Лебедь.

Вартість вітчизняного експрес-тесту 500 гривень, в інтернеті на офіційному сайті виробника дещо дешевше 445. Як використовувати - зазначено в інструкції, однак рівненські медики не радять використовувати їх самостійно в домашніх умовах. Потрібно довіритися лікарю.

Не рекомендуємо населенню використовувати, громадянам, самим купувати експрес-тести в аптеках, оскільки в інструкціях тестів говориться, що використовуватися вони можуть тільки професіоналами системи охорони здоров'я, тобто в умовах лікувально-профілактичного закладу. Повинен відбутися правильний забір крові, повинен фахівець правильно оцінити це тестування, потрібно його провести у відповідний день під проявом симптомів, як це передбачено інструкцією застосування.

До слова, в одній з аптечних мереж відпускають експрес-тести на коронавірус лише медичним закладам.

Тести ці повинні робитися під наглядом медичного працівника однозначно. Тому відпускаємо лише на медичні установи. В інструкції вказано, що використовується венозна і капілярна кров. Розумієте, що венозну кров в домашніх умовах взяти не можливо. Капілярну кров, так само треба мати мабуть медичну освіту, - розповідає провідний провізор організаційного відділу ТДВ "Рівне фармація" Ольга Каралаш.

Медики кажуть, швидкий тест визначає наявність антитіл до віруса в крові, а не присутність віруса. Такий метод використовують на 3-5 день від початку появи симптомів. Однак він є не точним. Надійніший різновид тестів ПЛР.

Експрес-тести певну інформативність несуть, але остаточний діагноз ставлять тільки після ПЛР-тесутвання.

ПЛР-тестування фіксує присутність віруса. Його роблять лише в медичних лабораторіях. Тож повністю довіряти швидким-тестам на коронавірус не варто. Оскільки, він не завжди може показати точний результат. Обов'язково потрібне лабораторне підтвердження.  

Читайте також: майже чверть інфікованих COVID-19 на Рівне нщині - медики