Введення в храм
Християнське свято Введення в храм Пресвятої Владичиці нашої Богородиці Діви Марії щорічно відзначається Православною церквою 4 грудня і відноситься до двунадесятих свят. Дізнайтеся історію, традиції та заборони цього свята.

 Празник Введення в храм відзначається в пам'ять про те, що батьки Пречистої Діви Марії - святий Іоаким і свята Анна - привели свою трирічну дочку Марію в Єрусалимський храм. Маленька Марія прожила в храмі 9 років до свого заручення з праведним Йосипом.

Як відомо з біблійних розповідей, у Анни і Йосипа довго не було дітей. У своїх постійних молитвах Анна невблаганно просила послати їм з чоловіком дитину. У той день, коли Ангел сповістив Анні про майбутнє зачаття, вона дала обітницю присвятити свою дитину Богові: «Якщо я народжу дитину чоловічої або жіночої статі, віддам його в дар Господеві моєму, і воно буде служити Йому все своє життя». Коли Пресвятій Діві виповнилося три роки, батьки вирішили виконати свою обіцянку.
 
У народі 4 грудня має кілька назв: Введення, Увезення, Ворота зими або Свято молодої сім'ї. У цей день наші пращури відзначали остаточний прихід зими.
 
Свято Введення завжди відбувається під час Різдвяного посту, тому ніякі пишні гуляння, веселощі, хрестини, весілля не прийнято влаштовувати. Це день молитви за близьких, день подяки вищим силам, день благодійності і допомоги всім, хто її потребує.
 
Як і в будь яке велике церковне свято, за традицією відкладають складні домашні справи в цей день.
Незважаючи на те, що 4 грудня - час посту, в цей день вже починалися різдвяні підготовки, в тому числі і ярмарки. За старих часів було прийнято після ранкового богослужіння і відвідування церкви пригощати солодощами і дарувати подарунки хрещеникам. А молодята, які зіграли весілля перед постом, восени, вперше виїжджали «в люди» - «показати молоду».
 
 
Прикмети і забобони на Введення
 
На Введення існує певна прикмета, за якою наші предки визначали майбутнє. За ікону у воду ставили гілки вишні, в Новий рік дивилися - якщо гілки пустили листочки - буде здоров'я і щастя в новому році, якщо гілочки засихали - рік буде не дуже вдалим.
 
Не бажано позичати або віддавати гроші 4 грудня, згідно прикмет, тому, хто взяв гроші в борг буде складно його віддати, а тому, хто дав гроші, прирік себе на фінансові труднощі і складні відносини з тим, хто попросив гроші в борг.
 
Дівчата ворожили на судженого, вірили, що в ніч з 4 на 5 грудня сняться віщі сни, в яких можна побачити свого нареченого. Перш, ніж лягти спати дівчата виголошували такі слова: «Святе Введення, веди мене туди, де мені жити».
 
На Введення ходили в гості один до одного. Господарі спостерігали, хто першим переступить поріг їхнього будинку: якщо чоловік, наступний рік буде вдалим, це обіцяє процвітання і щастя, якщо жінка - нічого хорошого не чекай.
 
Народні прикмети на Введення
 
Введення прийшло - зиму привело
 
Введення накладає на воду лід
 
Якщо до Введення сніг пішов - швидко розтане, випав сніг після Введення - затримається до весни
 
Якщо сніг після Введення не розтанув - буде хороший урожай хліба
 
Морозний день віщує холодну і сніжну зиму