Відомо, що наше Рівне входить до числа українських міст, де проживає найбільше християн. Тому ошатні та просторі храми будують не лише у самому місті, а й за його межами.

Православні духовні святині Рівного мають не лише унікальну історію, а й сакральні реліквії. 

У далекому 1770 році після страшної епідемії чуми, яка забрала життя сотень рівнян, у середмісті спорудили кам'яну статую Божої Матері на знак чудотворного заступництва і в пам'ять про померлих. Відтоді містом ходили чутки про заступництво вищих сил та явлення самої Божої Матері. 

Через 75 років містом почала поширюватися холера. Рівняни знову почали звертатися до Богородиці за допомогою, після чого сталося диво й хвороба відступила. 

Відтоді статуя Богоматері стала духовним оберегом міста не лише для православних, а й для католиків. 

Читайте щеРівне історичне: вулиця, на якій вміщалися цирк, палац та стадіон

На знак вшанування у 1856 році статую реставрували й біля підніжжя запалили невгасиму лампадку. Біля колони встановили гасові ліхтарі, щоб оствілювати її вночі. Завдяки цьому, рівняни мали змогу приходити й молитися у будь-яку пору сподіваючись на те, що їхні прохання будуть почуті. 

 У 1952 році, а саме у Великодню ніч, статуя Божої матері безслідно зникла. За переказами, пам'ятник знищили за вказівкою керівник міста того часу.

А вже у 2003 році на тому ж самому місці встановили нову колону зі скульптурним зображенням Богоматері. 

Читайте щеРівне історичне: вулиця, що губиться неподалік гідропарку

Понад 200 років Рівне прикрашає величний Свято-Воскресенський кафедральний собор, який збудували за кошти володаря міста князя Любомирського та релігійної громади. Храм будували за проектом архітектора Дейнеки у неоросійському стилі. Триярусний іконостас створювали у Києві. Поряд із храмом знаходилася величезна дзвіниця з арочним входом на церковне подвір'я, яку збудували у 30-х роках ХХ століття. 

В 1962 році собор закрили та влаштували у нижній частині рибний склад. Зверху знаходився музей космонавтики та наукового атеїзму. Двіниця, з башти якої передзвін скликав до храму містян, зникла назавжди.

Згодом, в 1989 році храм повернули православній церкві й Свято-Воскресенський собор знову відкрив свої двері для прихожан. 

Під час будівництва храму поширювалися чутки про те, що головний підрядник будівництва Іса Яполутер частину коштів, виділених на храм, використав для власного збагачення. Чоловік збудував собі поруч із собором будинок.

До темиРівне історичне: вулиця Аптекарська

З 1936 по 1939 роки в ньому розміщувався Музей господарства Волині, а у воєнні та післявоєнні часи тут був Палац піонерів, дитяча бібліотека та станція юних натуралістів. 

З 1992 року у приміщенні розіщується Рівне нське єпархіальне Управління Української Православної церкви. Також в будинку знаходиться Рівне нська Духовна Семінарія. 

На вулиці Шевченка можна побачити храм в ім'я Успіння Пресвятої Богородиці, двері якого для прихожан відкриті майже 300 років. Збудували святиню за кошти прихожан. Рік виникнення - 1756 - датують згідно з надписом, який зберігся на дверях будівлі. Історики вважають, що храм мав свої традиції, свідченням яких є збережені давні реліквії, а саме Євангеліє 1634 року. 

Відомо, що церква тривалий час була греко- католицькою. Вона є дерев'яною і для її спорудження не використовували металеві цвяхи.  За переказами саме тут молився зі своїми побратимами Іван Гонта - один із очільників Коліївщини, ватажок гайдамаків. 

Нині тут зберігаєтьсяунікальна річ - "ланцюг засад моральних" - фрагмент ланцюга, яким у ХVІІІ столітті гріховних перед церквою прихожан приковували для публічного покаяння. 

Свято-Успенська церква одна із найстаріших культових споруд у нашому місті. ЇЇ відносять до пам'яток дерев'яної архітектури. Споруді вдалося зберегтися до нашого часу майже в неушкодженому стані. 

Свято-Покровський кафедральний собор був названий на честь православного свята - Покрови Пресвятої Богородиці. Великий купол храму символізує Ісуса Христа, а 12 менших - апостолів. Свої двері нижній храм для людей відкрив у 1990 році. Освячення верхнього храму собору відбулося у 2001 році. На подвір'ї храму поховані відомі українські церквоні та громадські діячі. 

Також поруч із собором знаходиться церква святого Стефана, яку збудували в стилі класицизму за кошти Катерини Красовської. Освятили церкву в 1850 році.

Розташована вона на території одного із найстаріших кладовищ міста "Грабнику" і вважається цінною історичною пам'яткою.  Відомо, що саме тут поховані батько й матір Володимира Короленка. 

Рівне багате не лише православними святинями, а й духовними спорудами інших конфесій. Про них читайте згодом на сайті rivne1.tv. 

Будьте з намиFacebook Youtube Instagram Viber