Замкова - одна з найстаріших вулиць, яка розташована у центральній частині міста.

Вулиця брала свій початок від старої ринкової площі і прямувала до середньовічного центру міста. Топонім "Замкова" влаштовував і тих, хто володів містом в період середньовіччя, і тих, хто мав відношення до управління містом у ХХ столітті й звичайно, сьогодні. 

Поворот на Замкову, фото 1930-х років

Самої споруди, яка дала назву вулиці, вже давно немає. Окрім житлових будівель на Замковій були синагоги, єврейський спортивний клуб, єврейська громадська організація, перша єврейська змішана приватна гімназія, стаціонарний цирк, діяала перша приватна електростанція. 

Головна синагога, вид із Замкової

У першій половині ХХ століття тут знаходилася зала єврейського доброчинного товариства "Лінас - Гацедек" ("Доступний начліг"), яке допомагало бідним та хворим євреям. Будівля збереглася. 

Читайте також: Рівне історичне: вулиця, що губиться неподалік гідропарку

У 1912 році в Рівному вступила в дію перша рівненська електростанція, яку власним коштом збудував князь Станіслав Любомирський. Приміщення станції було споруджене в електричному цегляному стилі і стало одним із привабливих архітектурних об'єктів міста. Нині це будинок спортивного товариства і клубу, де діє дитяча спортивна школа. 

Електростанція, фото 1980 р.

Навпроти будівлі електростанції знаходився Цирк Просерпі побудований у 1920-х роках. До 1930 року заклад належав Вольфу Гендельбаргу. Приміщення було дерев'яним з власним опаленням. Цирк мав добре видресеруваних коней, власний духовий оркестр, балет та пантоміму. Через незадовільний стан будівлі цирк було знесено, а на його місці побудовано паливні склади. Ще пізніше на місці складів збдували триповерхову кам'яницю, яка існує й досі. 

Читайте щеРівне історичне: вулиця Аптекарська

На місці сучасного стадіону "Авангард" та прилеглих територіях раніше знаходився великий палацово- парковий комплекс князів Любомирських - власників Рівного. Тут вони облаштували свою резиденцію, яка розташувалася на острові. Цю частину міста назвали "Венецією" - через мости і канали.

Палац Любомирських

Палац був збудований у стилі пізнього бароко - зі стрункими величними формами, колонадою, мансардним дахом, ліпними оздобленнями.  У палаці були цінні збірки мистецтва, зброї, портретна галерея, а також бібліотека, яку можна вважати "ідеальною" за тематикою для ХVІІІ століття. Навколо самого палацу був розкішний парк, покладені алеї, прикрашені класичними скульптурами. 

Палац до пожежі

Над парадним в'їздом знаходилася ажурна брама, яку оточували бастіони. Від брами через канал був міст. На території комплексу розміщувалися різні надвірні будівлі та пороховий погріб. 

До темиРівне історичне: мандрівка вулицею Шкільна

Протягом років князі слідкували за модою і не менше трьох разів перебудовували його. Культурне життя довоєнного Рівного оберталося довкола палацу Любомирських. Саме тут проводили міські бали, влаштовували спектаклі, виставки, музичні та мистецькі вечори. 

У різні роки будівлі палацу використовувалися для навчання гімназистів, діяльності спортивного товариства, під потреби госпіталю. У 30-х роках палац був зруйнований.

В 1970 роціпоруч із місцем, де був палац, звели стадіон "Авангард" і висадили новий парк. 

Колишній стадіон

Також, одне із найбільш романтичних місць у центрі Рівного - парк Молоді, створений в 1970 році. Він розташований між краєзнавчим музеєм та Рівне нською обласною бібліотекою.

У різні часи парк називали Молодіжний, Комсомольський та парк Молоді. Але завжди його в народі називали "Лебединка". З'явилася вона тому, що на озері в теплу пору року живуть величні птахи - лебеді. 

 Кожна вулиця нашого міста має свою історію й свою родзинку. Пізнавайте Рівне разом з нами :) 

Будьте з намиTelеgram Facebook Youtube Instagram Viber