Серпень - останній місяць літа... Вже відчувається подих осені, дні стають все коротшими, ночі прохолодними. Городники замислюються про те, як підготувати ділянку до холодів. У цьому місяці головною турботою є своєчасний збір врожаю і його зберігання взимку.

 В перших тижнях серпня необхідно викопати часник. Якщо затягнути, то головка буде розсипатися на окремі зубчики, що утруднить зберігання. Необхідно своєчасно зривати кабачки, поки шкірка м'яка і легко проколюється нігтем. Такі будуть найбільш ніжними в консервації. Але 1-2 плоди можна залишити рости, якщо плануєте збирати насіння. Пора викопувати цибулю та складати її на зиму в сухих, добре провітрюваних приміщеннях.

1 серпня. Молодий місяць у знаку Лев. Вкрай не рекомендується проводити сільськогосподарські роботи. Будь-яке втручання негативно позначиться на стані рослин.
 
У народному календарі 1 серпня 2019 відзначали день Мокрини. Якщо сьогодні ясна хороша погода, то й восени дощів буде мало. Злива передбачала в наступному році непоганий врожай жита. Якщо бачили осиковий пух, це означало, що пора вирушати до лісу по гриби.
 
 
2-3 серпня. Молодий місяць у Діві. Займіться заготівлею живців, щепленням фруктових дерев і ягідних кущів. Вдалою виявиться посадка, пересадка розсади і дорослих рослин.
 
4-5 серпня. Молодий місяць в Терезах. Посів  огірків, перцю, баштанних культур, гороху і квасолі. Можна закладати залишками рослин компостну яму, займатися посадкою і пересадкою саджанців.
 
6-7 серпня. Молодий місяць в Скорпіоні. У цю добу варто висівати помідори, зелень (в тому числі салат), баклажани та баштанні культури. Дозволяється заготовлювати живці і прищеплювати рослини, пересаджувати і пікірувати розсаду.
 
8-10 серпня. Зростаючий місяць в Стрільці. У ці дні можна садити практично будь-які рослини: огірки, салат та іншу зелень, помідори, перець, баклажани, квасолю і горох. Сприятливо проводити заготівлю живців, щеплення дерев і пікіровку розсади.
 
11-12 серпня. Зростаючий місяць у Водолії. Рекомендовано висівати помідори, солодкий перець, баклажани, баштанні культури, квасолю і горох. Сприятливий період для посадки, пересадки, пікіровки сходів.
 
За народними прикметами на 11 серпня 2019 припадає Калинник. Починали заготовлювати калину на зиму. Вважалося, що з цього дня можливі заморозки, тому намагалися прибрати всі теплолюбні рослини. Якщо стиглий овес починав зеленіти, то погоду восени очікували погану.
 
 
13-14 серпня. Зростаючий місяць у Водолії. Добре садити огірки, помідори і бобові культури. Доречна органічна підгодівля рослин, розпушування, прополка грядок, щеплення дерев і чагарників.
 
15 серпня. Повний місяць у Водолії. Сьогодні не варто працювати на ділянці. Зробіть собі вихідний. Вважалося, яка погода на Степана сінника, таким і вересень буде. Святий Степан допомагав коням, худобу не навантажували в цей день.
 
16-17 серпня. Спадаючий місяць в Рибах. Допускається сіяти дайкон, редиску, редьку і цибулю. У ці дні необхідно зайнятися обприскуванням городу та саду від шкідників.
 
18-20 серпня. Спадаючий місяць в Овні. Хороший урожай буде, якщо посіяти ріпчасту цибулю. Сприятливо позначиться на стані рослин внесення в ґрунт мінеральних добрив. Доречно перекопувати, прополювати грядки, рихлити, підгортати землю і закладати компостну яму. Якщо є необхідність, обприскати сад і город від шкідників.
 
19 серпня 2019 православна церква відзначає перетворення Господнє, інакше Яблучний Спас.
 
21-22 серпня. Спадаючий місяць в Тельці. З рослин можна сіяти дайкон, редиску, редьку, ріпчасту і цибулю. Якщо на городі завелися комахи-шкідники, постарайтеся в ці дні почати з ними боротися.
 
23-25 ??серпня. Спадаючий місяць в Близнюках. Дозволено сіяти тільки ріпчасту цибулю. Приділіть час підгодівлі рослин органічними і мінеральними добривами. Можна орати, культивувати, підгортати, розпушувати землю, прополювати грядки, закладати компостну яму і проріджувати сходи.
 
26-27 серпня. Спадаючий місяць в Раку. Хороші результати отримаєте, якщо посадите дайкон, редиску, редьку і цибулю. Рекомендовано боротися зі шкідниками.
 
28-29 серпня. Спадаючий місяць  в Раку. Буде доречно збагачення грунту органічними та мінеральними добавками. У ці дні допустимо підгортання, розпушування, культивація, проріджування сходів і закладка рослинами компостної ями. Зараз можна зайнятися збором і придбанням насіння на наступний рік.
 
28 серпня 2019 в православ'ї відзначається Успіння Пресвятої Богородиці. У давнину в цей день проводжали літо і зустрічали осінь. Починали солити огірки в дерев'яних діжках.
 
30 серпня. Молодий місяць в Діві. У цей день не можна проводити будь-які роботи на присадибній ділянці, користі вони не принесуть. Сьогодні відзначається третій, Хлібний Спас.
 
31 серпня. Молодий місяць в Діві. Продовжуйте закладати компостну яму рослинами. Рекомендовано проводити прополку, проріджувати сходи. Наведіть порядок у насінні, при необхідності придбайте відсутні на наступний сезон.
 
На 31 серпня 2019 припадає день Фрола і Лавра, покровителів тварин. Сьогодні худобу, найчастіше коней, кропили свяченою водою, давали ласощі і не навантажували роботою.
 
Серпень не тільки згідно з приказкою «На зимовий стіл готує різносолу», а й приносить багато турбот, пов'язаних з доглядом за овочами. Потрібно рихлити ґрунт, боротися з бур'янами, проріджувати коренеплоди: буряк, моркву, кореневу петрушку.