11 вересня церква відзначає велике свято Усікновення глави Іоанна Предтечі. Які ж традиції пов'язані з даним святом, що можна і не можна робити 11 вересня?

Православна церква відносить Усікновення глави Іоанна Предтечі до числа великих свят. 11 вересня присвячено пам'яті мученицькій смерті Іоанна Хрестителя, якому відрубали голову за наказом тетрарха Ірода. Повна назва свята в богослужбових книгах Православної церкви: "Усікновення чесної голови, Чесного славного Пророка, Предтечі і Хрестителя Іоанна"

Іоанн Хреститель - пророк, який сповістив людей про прихід Ісуса Христа. Пророка називають Предтечею, тому що він передував Христу, тобто готував людей до прийняття на землі Сина Божого. Хрестителем - так як хрестив у водах річки Йордан самого Ісуса Христа.

Усікновення глави Іоанна Предтечі - це не свято, а скоріше шанування пам'яті пророка, який ніс віру в народ як вираз скорботи християн про насильницьку смерть великого пророка.

У якій би день тижня це свято не потрапляло, включаючи неділю, цей день завжди вважається днем ​​суворого посту, заборонено їсти не тільки м'ясну і молочну їжу, а навіть і рибу.

11 вересня вважається дуже енергетично сильним днем. Вважається, що той, хто дотримується посту в цей день будуть прощені всі гріхи, люди здавна вірили в те, що в цей день виповниться будь-яке бажання, яке буде загадане.

З давніх-давен у людей існує заборона на користування гострими, колючими, ріжучими предметами: ножем, ножицями і т.д. «Хто на Усікновення ножем користується, сам без голови залишиться» - кажуть в народі.

Не можна нічого різати, особливо продукти круглої форми: капусту, кавуни, хліб, помідори і т.д. - так як кругле асоціюється з відрубаною головою Хрестителя. Хліб, наприклад, в цей день ламали руками, але не різали.

Серед народних прикмети існує заборона на танці, пісні і будь-які веселощі в цей день. Пов'язано це з танцем Соломії, падчерки Ірода, на прохання якої і був вбитий Іоанн Хреститель. Вважається, що той, хто в цей день танцює, той бере на себе той гріх, який колись взяла на себе Соломія.

Прикмети на Усікновення

У народі існує прикмета про білу собаку, яка може зустрітися на Усікновення. Біла собака - символ достатку і благополуччя, який вона привертає в ваш будинок. Люди вірили, що якщо 11 вересня за вами ув'язалася біла собака, це сам Іоанн Хреститель благословляє праведну людину на удачу. Люди не проганяли собаку в день Усікновення, а намагалися пригостити чимось смачним, залучаючи в будинок удачу.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

Червона нитка на руці: для чого, що означає і як правильно її носити