4 листопада для православних християн особливий день. Це не свято. А, скоріше, день пам'яті, коли прийнято згадувати і поминати покійних. У православному календарі він називається Дмитріївська поминальна субота - остання поминальна субота в році. Наступний день поминання припадає вже на лютий 2018 року.

ТРОХИ ІСТОРІЇ.

Дмитріївська поминальна субота - це найближча субота перед днем ​​пам'яті св. великомученика Димитрія Солунського. Цього року вона припадає на 4 листопада. Батьківською вона називається тому, що наші предки вважали ніби померлі йдуть до батьків. Тому в батьківську суботу треба помолитися особливим чином не тільки за померлих батьків, але і взагалі за рідних і близьких людей, що покинули цей світ.

ЩО ТРЕБА ЗРОБИТИ У ЦЕЙ ДЕНЬ

У п'ятницю ввечері або в суботу вранці необхідно піти в храм.

В цей день в храмі прийнято не тільки ставити свічки, подавати записки за померлих, але і принести милостиню. А саме: продукти, які потім будуть роздаватися незаможним.

І, звичайно, треба помолитися в храмі разом з іншими віруючими.

Можна в цей день сходити на цвинтар, роздати гроші бідним.

ЩО НЕ МОЖНА РОБИТИ В Димитріївську суботу

Не можна говорити нічого поганого про померлих, щоб не розгнівати їх душу.

Також не можна поминати рідних алкогольними напоями. Ця традиція дуже засуджується церквою.

Ніяких пісень, веселих розмов і танців також не повинно бути в цей час. Нехай це не тей траурний день, але мова йде про тих, кого вже немає в живих, тому варто проявити повагу. Але і сумувати також не варто. Просто згадуйте рідних, моліться і це буде найправильніше, що можна зробити в Димитріївську батьківську суботу.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

Народні прикмети на листопад

Дерев’яні церкви України – світова спадщина ЮНЕСКО