Без оформлення віз перетнути кордон з країнами Європи можуть тільки власники біометричних закордонних паспортів.

Що таке біометричний закордонний паспорт?

Біометричний паспорт для виїзду за кордон - документ, який відрізняється від звичного паспорта тільки наявністю спеціальної мікросхеми. Саме на ній зберігається інформація про особу і громадянство власника. Чіп дозволяє зберігати біометричну інформацію - наприклад, відбиток пальця або малюнок райдужної оболонки ока. Іконка мікросхеми винесена на обкладинку для впізнання електронного паспорта, а перша сторінка товщі інших через наявність пластикової вставки з чіпом і основними даними (прізвище, ім'я, по батькові, дата народження, номер паспорта, дата видачі, закінчення терміну дії, оцифровані підпис і фото , відбитки вказівних пальців).

Як його наявність впливає на можливість їздити в ЄС без віз?

В'їзд в шенгенську зону без візи буде доступний тільки для власників закордонних біометричних паспортів. Очікується, що безвізовий режим почне працювати з 11 червня 2017 року, тому українці вже активно займаються оформленням документа. Якщо у вас є діюча шенгенська віза в паспорті без "біометрії", подумайте про найближчі плани і дійте по ситуації - у вас є дві можливості: як їздити в Європу по візі в паспорті старого зразка до терміну її закінчення, так і оформити "біометрику" і їздити в Європу без візи.

Де отримати біометричний закордонний паспорт?

Біометричний паспорт можна оформити в підрозділах Державної міграційної служби (ДМС), незалежно від того, де ви прописані. Українці в інших країнах можуть звернутися до дипломатичних установ. "Біометрика" обійдеться від 557 до 810 гривень в залежності від терміну оформлення.

Для тих, хто хоче все максимально зручно спланувати і заощадити час, на сайті міграційної служби працює електронна черга для запису на отримання біометричних документів. Необхідно зареєструватися онлайн і прийти вчасно - навіть невелике запізнення може обернутися необхідністю проходити всю процедуру спочатку.

Також оформленням займається мережа центрів "Паспортний сервіс". Серед послуг: онлайн-реєстрація, термінали для оплати і можливість комфортно провести стандартні процедури (фотографування, зняття відбитків, оцифровка підписи і т.п.). До стандартної суми додасться ще 400 грн за послуги підприємства (ціна складе від 957 до 1210 грн відповідно).

Які документи взяти з собою?

Внутрішній паспорт громадянина України (оригінал та дві копії)

Ідентифікаційний код (оригінал і одна копія) Документи подаються особисто - вам буде необхідно заповнити заяву-анкету, а також сплатити адміністративний збір. На місці вас попросять сфотографуватися, залишити підпис на електронному планшеті і зробити відбитки пальців.

Які переваги надає біометричний закордонний паспорт?

Можливість безвізового в'їзду в ЄС і перебування в шенгенській зоні до 90 днів протягом 180 днів (розрахуйте точну кількість днів на спеціальному калькуляторі)

Економія часу і нервів на кордоні, завдяки автоматизованому зчитування даних

Безпека даних. При втраті паспорта - їм не зможе скористатися ніхто, крім вас, а сам документ дуже складно підробити

Хто може отримати такий паспорт?

Кожен громадянин України. Виняток становлять жителі Криму, які отримали паспорти РФ, а також українці з подвійним громадянством.

Як отримати дитячий біометричний закордонний паспорт?

Згідно з правилами безвізового режиму з ЄС, кожен подорожуючий, не залежно від віку, оформляє свій особистий біометричний закордонний паспорт. Дітям до 16-ти років документ видається на 4 роки. По досягненню цього віку термін дії біометричного закордонного зростає до 10 років. Відбитки пальців знімають з 12-ти років за згодою батьків

Необхідні документи:

свідоцтво про народження дитини (оригінал і одна копія)

внутрішні паспорти обох батьків (оригінал і 2 копії з кожного)

Джерело: domik.ua