Управління муніципальної поліції може з'явитися у Рівному. Принаймні такі перспективи вже обговорюють.

Нагадаємо, муніципальну поліцію, яка діє у низці міст України, планували створювати у Рівному. Втім, ці обіцянки забуті та зараз муніципальна поліція для Рівного — бутафорія. Чому? У прямому діалозі з керівником луцької муніципальної поліції Юлією Сиротинською говорили в телепроекті “Без ілюзій”. Власне під час ефіру звучало багато думок щодо функцій муніципальної поліції і її необхідності в Рівному. Адже на відміну від патрульних, муніципали займаються питання повязаними із порушеннями правил благоустрою, стихійною вуличною торгівлею тощо. Наразі ж у Рівному повноцінно виконувати ці функції нікому.

Нині ж, можливо, в цьому питанні будуть зрушення. Як зазначив депутат Рівне нської міськради Святослав Євтушенко на своїй сторінці у “Фейсбук”, наразі проект рішення “Про створення Управління муніципальної поліції виконавчого комітету Рівне нської міської ради” вже підготовлено.

"Журналісти підняли актуальну тему — чи потрібна муніципальна поліція у Рівному? Впевнений, потрібна! І ми переконалися в цьому під час Революції. Ще у 2014 році я піднімав питання про створення такої структури при міській раді, тоді готував звернення по цьому питанню. Сесія його проголосувала, але муніципальної поліції так і не створили.

Зараз ми бачимо приклади, коли муніципальні дружини, варти, незалежно від того, як їх назвали, працюють у різних містах. Це тоді, коли Рівне переповнене гаражами-черепашками і різними незаконними кіосками для торгівлі тощо. Мер розводить руками, що не може вплинути на це, бо обмежений законодавством. То чому тоді не створити муніципальну поліцію, у безпосередній компетенції якої і є боротьба з такими випадками?

Тому пропоную своїм колегам-депутатам стати співавторами проекту рішення “Про створення Управління муніципальної поліції виконавчого комітету Рівне нської міської ради”, який готую разом із Назарієм Поліщуком.

З мене попередні напрацювання по цій темі — положення про муніципальну поліцію тощо. Проект рішенняпропоную наступного змісту:

“Про створення Управління муніципальної поліції виконавчого комітету Рівне нської міської ради”

З метою забезпечення на території міста Рівного законності, правопорядку, охорони прав, свобод і законних інтересів територіальної громади, для здійснення постійного контролю за станом благоустрою, а також притягнення до відповідальності порушників законодавства у сфері благоустрою, екології, торгівлі та будівництва, керуючись ст. 26 і ст. 54 Закону України „Про місцеве самоврядування в Україні”, Рівне нська міська рада

В И Р І Ш И Л А :

1. Створити у системі виконавчих органів Рівне нської міської ради Управління муніципальної поліції.

2. Затвердити положення про Управління муніципальної поліції виконавчого комітету Рівне нської міської ради .

3. Контроль за виконанням рішення покласти на такі постійні комісії Рівне нської міської ради: - з питань захисту прав людини, законності, правопорядку, розвитку місцевого самоврядування, Регламенту, депутатської діяльності та етики; - з питань економічного розвитку, промисловості, інвестицій, підтримки підприємництва та регуляторної політики; - з питань бюджету, фінансів та управління комунальною власністю; - з питань архітектури, будівництва та землевпорядкування; - з питань міського господарства; - з питань транспорту, зв’язку та екології; а також секретаря Рівне нської міської ради С. Паладійчука.»

Проект рішення планують подати найближчим часом. Він має бути оприлюднений за 20 днів до розгляду, відповідно до регламенту проходитиме обговорення під час засідань постійних комісій міськради і після цього винесений на розгляд сесії".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

Чому мер Рівного передумав створювати муніципальну поліцію?

Тим часом, необхідність створення муніципаьної поліції визнають і патрульні. за словами начальника патрульної поліції Рівного Сергія Мерчука, зараз патрульні займаються не лише своїми прямими обов'язками, а й для прикладу, “розганянням бабусь”, які торгують у заборонених місцях.

- У багатьох містах України дотримання правил благоустрою тощо забезпечує муніципальна поліція. Як приклад — Луцьк. Свого часу в місті було чимало незаконно встановлених гаражів, стихійна вулична торгівля, мафи. Завдяки роботі муніципальної поліції ці проблеми вирішені і місто суттєво змінилося. Почавши працювати в Рівному, я неоднаразово звертався до місцевих чиновників щодо створення муніципальної поліції, бо вважаю, що вона таки потрібна в місті. Адже зрозумійте, якщо у патрульних постане питання виїхати на правопорушення чи на ті ситуації, які в компетенції вирішити муніципальній поліції, ми оберемо перше, - розповідає Сергій Мерчук.

ДИВІТЬСЯ ТАКОЖ:

Муніципальна поліція: бути в Рівному чи ні? [ВІДЕО]