Стояти у черзі декілька років реально навіть у Незалежній Україні. І мова зовсім не про житло чи землю. Для того, щоб дитина потрапила у дошкільний заклад потрібно зареєструватися в електронній черзі. Очікування можуть тривати роками. Втім, таке нововведення себе виправдовує, кажуть освітянські чиновники. Мовляв, кожен рівнянин може слідкувати за списком: хто на якій позиції. Однак, з кожним роком кількість дітей в обласному центрі збільшується, а дошкільні заклади, традиційно, не гумові. Як не залишитись "за бортом" та віддати дитину до дитячого садочку - у наступному сюжеті.

З пологового - в дитячий садочок. У Рівному вже три роки як запровадили електронну реєстрацію у дошкільні навчальні заклади. Для того, щоб маля потрапило у садок не потрібно оббивати пороги кабінету завідувача, як раніше, а просто подати заяву через Інтернет. Та от тільки робити це потрібно швидко - одразу після народження дитини, розповідає рівнянка Тетяна. Мама двох дітлахів з власного досвіду знає: чим раніше зареєструвався, тим вірогідніше, що маля таки потрапить у дошкільний заклад.

Нині ж її синочку трохи більше року. Через два роки піде у той самий садочок, що й старша 5-річна донька. Досвідчена матуся переконує, електронна реєстрація у дошкільний заклад - це зручно і прозоро.

А от рівнянка Оксана Лозинська зареєструвалась в електронній черзі тоді, коли малюку було півтора місяці. Нині вони 37 у списку. Та матуся побоюється, чи потрапить її син у дитячий садочок?

Молода матуся наголошує - електронна система зручна, хоч і має недоліки.

Натомість у профільному управлінні переконують, з кожним роком кількість дітей дошкільного віку зростає. Радять батькам якнайшвидше реєструватися в електронній черзі.

А тим батькам, які пізно схаменулися радять звертатися до реєстратора, або ж у відділ дошкільної освіти.

Реєструвати дитину в електронній черзі у дитячий садочок одразу після народження дитини чи відкласти це на потім - вибір кожного. Та слід пам'ятати, кількість місць у дошкільних закладах обмежена.