Що робити, якщо прорвало трубу? Відповідь на це питання проста: або телефонуйте в аварійну службу, або вирішуйте проблему своїми силами. І, головне, не панікуйте! Вищенаведений відповідь, звичайно, хороший. Він простий, лаконічний і точний. Однак, в даному випадку, домовласника не встоїть ні стислість, ні лаконічність подібного ради. У стресовій ситуації ми потребуємо максимально докладних інструкціях. Вони допоможуть нам вибратися з кризи з мінімальними втратами.

І в даній статті ми готові дати нашим читачам саме такі інструкції, дотримуючись яких можна ліквідувати прорив труб у житло з мінімальними втратами. Куди дзвонити якщо трапився прорив труб?

Як вже говорилося в короткій рекомендації: що потрапив у біду домовласник може просто перекласти свої проблеми на чужі плечі. Простіше кажучи, ви знімаєте трубку і повідомляєте своєму співрозмовнику про прорив в системі водопостачання, опалення чи каналізації. Але де знайти такого чуйного слухача? На це питання існує кілька варіантів відповіді, що залежать від приналежності труб до систем водопостачання, каналізації або опалення. Прорив водопроводу: проблеми ЖЕС домовласників не хвилюють

Наприклад, прорив водопровідної труби (саме труби, а не крана), без сумніву, зацікавить вашу керуючу організацію. Адже за сам стояк водопроводу і ділянка горизонтальної розводки до першого, від стояка, крана відповідає або ЖЕС, або керуюча компанія. Тому дзвонити потрібно саме в ці організації. І відповідати (у тому числі і матеріально) за всі наслідки прориву будуть ці компанії. До речі, про це потрібно нагадати представникам керуючої компанії ще на самому початку розмови.



pic

Однак, в тому випадку, коли «прийшла біда, звідки не чекали», простіше кажучи: якщо прорвало труби вночі або на вихідних, то на ЖЕС (керуючу компанію) можна вже і не сподіватися. У їхньому офісі все одно нікого немає, і на ваш дзвінок ніхто не відповість. Тому, в даному випадку, потрібно телефонувати на «гарячу лінію» місцевого водоканалу, вимагаючи візиту аварійної бригади. Тільки відповідальністю за швидкість реагування на дзвінок «Водоканал» лякати не потрібно - за «домашній» водопровід ця структура не відповідає. Прорив в системі опалення: легалізує свій апгрейд і спите спокійно

Дзвінок в керуючу компанію допоможе і в тому випадку, якщо ви спостерігаєте прорив в системі опалення. Адже в компетенції керуючої компанії знаходиться усунення прориву водопровідних труб і труб опалення. Тобто, відповідати за наслідки катастрофи буде саме ця структура. Але тільки в тому випадку, якщо ви користуєтеся штатної або схваленої в керуючій компанії системою обігріву квартири. Якщо ви втручалися в її конструкцію - міняли труби або радіатори, то за наслідки аварії ви відповісте особисто. Прорив в каналізації, як особиста справа кожного домовласника

Аналогічна, особиста відповідальність поширюється і на каналізаційну систему. Простіше кажучи: за все, що твориться з каналізаційними трубами відповідає власник житла. І якщо в системі відводу прорвало трубу - що робити з цією проблемою повинні вирішувати особисто ви. І вирішувати швидко. Тому в разі прориву каналізації - телефонуйте в «Водоканал» або в ЖЕС і просите вислати майстра, обіцяючи гарну винагороду.

Що потрібно зробити, якщо трапився прорив труби?

Як вже говорилося вище: у деяких випадках усунення наслідків прориву ляже на плечі власника житла. Тому з його боку буде більш ніж розумно зробити хоч щось своїми силами ще до візиту сантехніків. Але що може зробити середньостатистичний домовласник, якщо трубу прорвало і вода (добре, якщо холодна) хлинула в його житлі, змиваючи і речі і рішучість господаря квартири? Напевно, ви здивуєтеся, але зробити можна дуже багато чого:

• По-перше, підставте під фонтануючу з труби струмінь яку ємність. Так ви мінімізуєте наслідки вашого локального потопу. Причому зробіть це одразу, використовуючи будь-які підручні ємності. І не забувайте про необхідність звільняти їх, виливаючи воду в раковину (ванну, унітаз) по мірі заповнення ємності водою.

• Далі потрібно перекрити стояк в квартирі або в підвалі. Причому, добре б, якщо одна людина займеться дзвінками в «аварійну службу» та звільненням ємностей, а інший - відправиться шукати центральні вентилі водопроводу або системи опалення.



pic

Де знаходяться центральні вентилі? Та майже поруч!

Водопровідні вентилі гарячої та холодної води, в класичному випадку, розташовані до лічильників, які фіксують обсяг споживаної рідини. Поверніть їх рукояті «впоперек» напрямку течії рідини і ваш потоп закінчиться. Вентилі системи опалення доведеться шукати в підвалі будинку. Причому, якщо ви не стикалися з такими проблемами, то краще прихопіть з собою в підвал «співчуваючих» з числа технічно грамотних сусідів знизу. Шантажіруемие загрозою затоплення, вони вам не відмовлять.

До речі, пробігаючи повз двері в підвал, затримаєтеся на секундочку на порозі - на двері написаний телефонний номер вашого ЖЕС.

По-третє, починайте «збирати» воду з підлоги вашої квартири. Це можна зробити за допомогою будь ганчірки, викручували у відро або таз. І, в цьому випадку, головне - не лінуватися: адже, чим сухіше буде підлога, тим менше претензій буде у ваших сусідів.

Що можна зробити з трубою для герметизації течі?

Після того, як стояк перекритий, а вода з підлоги в квартирі вже зібрана ви можете почути нарікання сусідів. Адже після повороту центрального вентиля в підвалі ви позбавили опалення та води цілий під'їзд. Тому, якщо приїзд аварійної служби затягується, ви можете спробувати відновити герметичність труби своїми силами.

І для цього потрібно зробити наступне:

• Не пошкодуйте грошей і купіть два- три гвинтових хомута. Коштують вони дешево, а користь принесуть просто неймовірну. Також придбайте гумову заглушку, яку можна вставити в розбірний трійник (ревізію) каналізаційної системи.

• Якщо у вас є хомути, то половина справи вже зроблена. Оберніть лопнула трубу смужкою жерсті (відрізавши її від пивної банки) і зафіксуйте цю латочку хомутами, підтискаючи гвинти з максимально можливим зусиллям. Таку ж латочку можна зробити і зі шматка гуми від велосипедної або автомобільної камери, або дитячого м'яча.

Якщо хомутів немає - використовуйте білизняний мотузок, дріт, шнур від зарядки. Втім, ефективність цих способів фіксації - сумнівна.

• Після фіксації основний заплатки, обмотайте місце розгерметизації труби щільною тканиною, а поверх накладіть якомога більше шарів пакувальної плівки або липкої стрічки. Зрозуміло, такий «пиріг» допоможе протриматися лише пару- трійку годин, до приїзду аварійної бригади. Втім, бували випадки, коли гумова латочка на хомутах «трималася» на місці прориву протягом кілька місяців. Адже в нашій країні немає нічого більш постійного, ніж тимчасово вирішена проблема.

Джерело: montagnik.com