Понад півтисячі людей живуть у селі Радянське на Млинівщині. Вже згодом жителям цього населеного пункту доведеться змінити адресу проживання. Через закон про декомунізацію потрібно перейменувати Радянське. Втім, жителі села неоднозначно поставились до ситуації.

Жителі Радянського мовби розділились на три негласні табори. Одні хочуть повернути селу історичну назву - П'яннє, інші - залишити Радянське, треті - обрати альтернативну нову назву (варіантів якої кілька).

ІСТОРИЧНА НАЗВА - П'ЯННЄ (П'ЯН)

Історія самого поселення сягає княжих часів. Уродженець села Володимир Кирильчук вже давно цікавився історією свого краю. Ще за кілька років до закону про декомунізацію у львівських архівах чоловік знайшов згадки про своє село з назвою П'ян.

- В волинських єпархіальних відомостях за 1891 рік знаходимо згадку про наше село, яка датується 1269 роком, коли князь Василько Романович, молодший брат князя Данила Галицького. Передав наше село з іншими населеними пунктами, які знаходяться поблизу, Василівському монастирю у місті Луцьку. І в списку цих населених пунктів значиться село П'ян, - розповів Володимир Кирильчук.

Наступна згадка про село датується 1443 та 1481 роками.

КОЛИ СЕЛО СТАЛО РАДЯНСЬКИМ?

У 60-х роках минулого століття село назвали Радянським. Відповідне рішення прийняла Рівне нська обласна рада депутатів трудящих у 1963 році. Володимир Кирильчук розповідає, спочатку за рік-два до цього село назвали П'яннє спеціально, щоб виникла асоціація з алкоголем, а потім вже змінили на Радянське.

Втім, насправді, за словами чоловіка, назва очевидно виникла від імені П'ян, кому могло належати село в дані часи.

Зауважимо, що зараз назви "Радянське" немає ні на в'їзді у село, ні на автобусній зупинці. Дорожній знак вже давно знесли. Тому, до прикладу, коли журналісти поцікавились у двох зустрічних "Що це за село ми проїжджаємо?", нам відповіли: один "Радянське", інший - "П'яннє". Очевидно, понад 50-літня назва не зовсім "прижилась" у селі.

ПЕРЕЙМЕНУВАННЯ СЕЛА

Як тільки сільський голова Ольга Босакевеч ознайомилась із законом про декомунізацію, оголосили загальні збори жителів. Тоді на схід села прийшло лише 30 людей. Як розповіла Ольга Босакевич, думки жителів розділились, тому досі не визначились із єдиною назвою:

- Була пропозиція залишити село П'янь, як історична назва. Була пропозиція Затишне, Гайове, Мирне. Дехто взагалі проти перейменування і хоче залишити назву Радянське, бо бояться зайвих витрат на зміну документів. На цей час проходять громадські слухання.

Сільські депутати мають обійти усі будинки та опитати жителів Радянського, на яку назву вони згідні. Хоча Володимир Кирильчук вже зібрав 160 підписів з 365 можливих за відновлення історичної назви. Старожили села в один голос кажуть "Ми за П'яннє".

Яку назву матиме село - поки невідомо. Втім позбутись Радянської назви таки доведеться, бо цього вимагає закон про декомунізацію.

До речі. Село з такою ж назвою - Радянське - було і у Тернопільскій області. Його перейменували ще у листопаді минулого року. Верховна Рада постановила перейменувати село Радянське Кременецького району Тернопільської області на село Великі Млинівці. Відповідний проект постанови зареєстровано за № 2733.